Dorsz pod tymiankowym beszamelem zapiekany z burakiem liściowym

Bardzo smaczny dorsz, tym razem zapiekany pod tymiankowym sosem beszamelowym na kołderce z buraka liściowego. Dorsz w klimatach śródziemnomorskich. Zapieczony, cały otulony aromatycznym sosem beszamelowym jest soczysty, a dodatek ziół i parmezanu wzbogacił smak mało wyrazistej ryby.

Tak przygotowany dorsz to ciekawa alternatywa dla panierowanego w bułce tartej fileta. Zje ją ze smakiem każdy, nawet  nieprzepadający specjalnie za rybami.

Składniki na 4 porcje:

  • 4 odfiletowane kawałki dorsza a ca.150 g
  • 500 -700 g buraka liściowego (lub szpinaku) – 2 pęczki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła ghee
  • 1/2 pęczka tymianku
  • 1 łyżka mąki
  • 200 ml mleka
  • 100 ml białego wina lub bulionu
  • 5 łyżek startego parmezanu
  • cytryna

Wykonanie:

  • przygotować rybę. Umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, posolić i oprószyć pieprzem. Odstawić
  • liście buraka umyć i pokroić w 2-cm paski
  • na łyżce masła zeszklić pokrojoną cebulę z czosnkiem. Dodać pokrojone łodygi buraka i poddusić kilka minut. Następnie dodać zielone części buraka, podusić 1-2 minuty. Zdjąć z pieca i odstawić na bok
  • piekarnik nastawić na 200°C
  • 1 łyżkę masła rozpuścić w garnuszku, dodać 1 łyżkę mąki i mieszać do połączenia składników. Cały czas mieszając wlewać mleko i wino, aż sos się zagotuje. Powinien mieć gładką konsystencję bez grudek. Doprawić solą i pieprzem. Wmieszać do sosu 3 łyżki startego parmezanu i posiekany tymianek
  • formę do zapiekania wysmarować tłuszczem. Rozłożyć na dnie foremki przygotowanego buraka liściowego. Na liściach ułożyć kawałki dorsza. Całość zalać sosem i rozsypać pozostałe 2 łyżki startego parmezanu
  • zapiekać w piekarniku w 200°C około 20 minut
  • podawać z kawałkiem cytryny. Przybrać tymiankiem SMACZNEGO !

1 porcja to 330 kcal, 11 g węglowodanów, 36 g białka, 11 g tłuszczu

Przepis pochodzi z „Meine Familie &Ich” Heft 6/201

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *