Bardzo smaczny dorsz, tym razem zapiekany pod tymiankowym sosem beszamelowym na kołderce z buraka liściowego. Dorsz w klimatach śródziemnomorskich. Zapieczony, cały otulony aromatycznym sosem beszamelowym jest soczysty, a dodatek ziół i parmezanu wzbogacił smak mało wyrazistej ryby.
Tak przygotowany dorsz to ciekawa alternatywa dla panierowanego w bułce tartej fileta. Zje ją ze smakiem każdy, nawet nieprzepadający specjalnie za rybami.
Składniki na 4 porcje:
- 4 odfiletowane kawałki dorsza a ca.150 g
- 500 -700 g buraka liściowego (lub szpinaku) – 2 pęczki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła ghee
- 1/2 pęczka tymianku
- 1 łyżka mąki
- 200 ml mleka
- 100 ml białego wina lub bulionu
- 5 łyżek startego parmezanu
- cytryna
Wykonanie:
- przygotować rybę. Umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, posolić i oprószyć pieprzem. Odstawić
- liście buraka umyć i pokroić w 2-cm paski
- na łyżce masła zeszklić pokrojoną cebulę z czosnkiem. Dodać pokrojone łodygi buraka i poddusić kilka minut. Następnie dodać zielone części buraka, podusić 1-2 minuty. Zdjąć z pieca i odstawić na bok
- piekarnik nastawić na 200°C
- 1 łyżkę masła rozpuścić w garnuszku, dodać 1 łyżkę mąki i mieszać do połączenia składników. Cały czas mieszając wlewać mleko i wino, aż sos się zagotuje. Powinien mieć gładką konsystencję bez grudek. Doprawić solą i pieprzem. Wmieszać do sosu 3 łyżki startego parmezanu i posiekany tymianek
- formę do zapiekania wysmarować tłuszczem. Rozłożyć na dnie foremki przygotowanego buraka liściowego. Na liściach ułożyć kawałki dorsza. Całość zalać sosem i rozsypać pozostałe 2 łyżki startego parmezanu
- zapiekać w piekarniku w 200°C około 20 minut
- podawać z kawałkiem cytryny. Przybrać tymiankiem SMACZNEGO !
1 porcja to 330 kcal, 11 g węglowodanów, 36 g białka, 11 g tłuszczu
Przepis pochodzi z „Meine Familie &Ich” Heft 6/201
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂