Sałatka z czerwonych buraczków

Burak czerwony to jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Uwielbiam buraki w każdej postaci, barszcz czerwony, czysty, ukraiński jak również botwinkę. Burak jest nie tylko pyszny, ale ze względu na walory zdrowotne powinien jak najczęściej gościć na naszych stołach.

Właściwości zdrowotne buraczków

  • Posiada oprócz witaminy C i B1 wiele makro- i mikroelementów: wapnia, magnezu, sodu, potasu oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez (działanie przeciwnowotworowe).
  • Ponadto sok z surowego buraka oczyszcza krew i pomaga w wydalaniu kwasu moczowego z organizmu.
  • Pobudza przemianę materii (duża zawartość błonnika), wspomaga działanie wątroby i nerek.
  • Jest pomocny przy leczeniu anginy, grypy i wszelkich przeziębień.
  • Buraki są silnie zasadotwórcze, dlatego łagodzą objawy zgagi, przywracając równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Dlatego są wskazane jako uzupełnienie mięsnych dań. Jedynie osoby z cukrzycą ostrożnie powinny stosować buraki w kuchni, ze względu na dużą zawartość cukru.

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g ugotowanych lub upieczonych buraczków
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 1 duża łyżka oleju lnianego lub każdy inny
  • 1 łyżka octu lub każdy inny
  • płaska łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • świeży pieprz z młynka

Wykonanie:

  • Buraki ugotować lub upiec w piekarniku. Wystudzić i obrać. Obrać jabłko i cebulę .
  • Buraki  razem z jabłkiem zetrzeć na grubych oczkach tarki. Cebulę pokroić w piórka. Dodać przyprawy, wymieszać. Przed podaniem schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *