Słyszeliście już o Swampingon-Frikadellach? To nowy trend w kuchni. W mielonych kotletach zastąpiono po prostu część mięsa posiekanymi pieczarkami. Tak zrobione mielone zachowują strukturę i smak mięsnych kotletów.
„Swampignon” powstało z połączenia dwóch angielskich słów: swap-wymiana, zamiana i Champignon — pieczarki. Technika przygotowania składa się z trzech prostych kroków: pierwszy to drobniutkie posiekanie pieczarek, drugi podsmażenie grzybów na maśle lub oleju i trzeci, ostatni wymieszać je z mielonym mięsem.
Pieczarki są bardzo zdrowe i syte, zatem ten nowy trend pozwoli zminimalizować ilość węglowodanów i tłuszczów w diecie, przy jednoczesnym zwiększeniu porcji witamin i składników mineralnych. Pieczarki zawierają niewiele kalorii i niewielkie ilości tłuszczu. Poza tym są bogate w witaminy z grupy B i D, dostarczają także spore ilości cennego potasu, fosforu i miedzi. Do tego zawierają wiele białka i poprzez znaczne ilości błonnika dają poczucie sytości.
Duet mięsa mielonego z pieczarkami jest bardzo smakowity. To połączenie można również wykorzystać, przygotowując inne dania z udziałem mięsa mielonego jak np. lasagne czy sos bolognese. Kotleciki są wyjątkowo smaczne, spróbujcie sami.
Składniki:
- 500 g pieczarek
- 500 g mięsa mielonego
- 1 czerstwa bułeczka
- 1 jajko
- 1 cebula
- olej do smażenia
- bułka tarta do panierowania
- sól
- pieprz
- pęczek zielonej pietruszki lub innych ulubionych ziół
Wykonanie:
- Oczyszczone pieczarki pokroić, następnie drobno posiekać.
- Czerstwą bułkę namoczyć w mleku lub gorącej wodzie.
- Obraną, drobno posiekaną cebulę podsmażyć na oleju, dodać pieczarki i obsmażyć je razem z cebulą przez około 3 minuty, tak by nie puściły wody.
- Mielone mięso połączyć z pieczarkami, jajkiem i namoczoną bułką. Dodać przyprawy, całość dokładnie wymieszać, najlepiej ręką
- Wilgotną dłonią formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obydwu stron na rumiano. Na ciepło będą świetnym daniem obiadowym. Na zimno są równie pyszne, także idealnie sprawdzą się w kanapkach
Życzę smacznego!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂