Najprostsza z zup — kartoflanka, dzisiaj kartoflanka wykwintna, bo z dodatkiem kurek i boczku. Syta, aromatyczna i tak pyszna, że bez dokładki się nie obędzie. Rozgrzewająca zupa marzenie na jesienne, chłodne dni.
Składniki:
- 300 g kurek
- 2 łyżki masła ghee
- 4-5 ziemniaków
- 1 cebula
- 1,2 l bulionu
- boczek wędzony w dowolnej ilości
- zielenina — dużo
- sól, pieprz
- kwaśna śmietana do zabielenia
Wykonanie:
- cebulę drobno pokroić, boczek pociąć w paseczki i podsmażyć na łyżce masła w garnku, w której gotujesz zupę. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaczki i podsmażyć do lekkiego zrumienienia
- w międzyczasie opłukane i odsączone z nadmiaru wody kurki podsmażyć na patelni na drugiej łyżce masła, do odparowania nadmiaru wody
- do kartofli wlać bulion i dodać podsmażone kurki, gotować około 15 minut, do miękkości. Dosmaczyć sola i pierzem
- zupę zabielić zahartowaną śmietaną. Podawać z posiekaną zieleniną
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂