Idealne danie dla tych, którzy preferują ryby pieczone z piekarnika zamiast smażonych na patelni. Danie w stylu fit! Delikatne mięso halibuta zapieczone pod zieloną kołderką. Na panierkę składają się: posiekana zielona pietruszka, zmielona czerstwa bułeczka i skórka otarta z cytryny. Ryba świetnie się prezentuje i smakuje wybornie!
Halibuta podałam z duszonym porem i ziemniaczanym purée. To świetna alternatywa dla świątecznego karpia. Polecam!
Składniki:
- 4 filety z halibuta
- 4 łyżki oleju
- 4 łyżki tartej bułki
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- skórka otarta z 1 cytryny
- sól
- pieprz
Wykonanie:
- włączyć piekarnik, nastawić na 180`C
- rybę skropić sokiem z cytryny, posolić
- w rozdrabniaczu zmiksować suchą, pokrojoną na kawałeczki bułkę. Dodać olej, posiekaną pietruszkę i zmiksować na pastę. Dodać skórkę otartą z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem
- masę podzielić na 4 części i rozłożyć na filetach. Docisnąć palcami. Rybę ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- piec około 10 minut
- podałam z duszonym porem
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂