Halibut z pietruszkowo — cytrynową panierką

Idealne danie dla tych, którzy preferują ryby pieczone z piekarnika zamiast smażonych na patelni. Danie w stylu fit! Delikatne mięso halibuta zapieczone pod zieloną kołderką. Na panierkę składają się: posiekana zielona pietruszka, zmielona czerstwa bułeczka i skórka otarta z cytryny. Ryba świetnie się prezentuje i smakuje wybornie!

Halibuta podałam z duszonym porem i ziemniaczanym purée. To świetna alternatywa dla świątecznego karpia. Polecam!

Składniki:

  • 4 filety z halibuta
  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżki tartej bułki
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

  • włączyć piekarnik, nastawić na 180`C
  • rybę skropić sokiem z cytryny, posolić
  • w rozdrabniaczu zmiksować suchą, pokrojoną na kawałeczki bułkę. Dodać olej, posiekaną pietruszkę i zmiksować na pastę. Dodać skórkę otartą z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem
  • masę podzielić na 4 części i rozłożyć na filetach. Docisnąć palcami. Rybę ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  • piec około 10 minut
  • podałam z duszonym porem

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *