Saltimbocca alla romana (w dosłownym tłumaczenie salt`im bocca — skocz do ust!) to klasyk kuchni włoskiej. Sznycelki same wskakują do buzi z dwóch powodów — ich smakowitości i niewielkich rozmiarów.
W oryginale to cieniutkie sznycelki cielęce spięte z plasterkiem szynki długo dojrzewającej (np. parmeńskiej) i listkiem szałwii najpierw podsmażone na maśle, następnie duszone z dodatkiem białego, wytrawnego wina. Cielęcinę podmieniłam sznycelkami z indyka.
Pyszne danie z mięciutkim mięskiem i aksamitnym sosem smakuje wyjątkowo. Szałwia nadaje charakterystycznego smaczku, dlatego nie ma możliwości podmiany innym ziołem.
Wyrafinowane i bardzo proste danie uda się każdemu. Koniecznie przygotuj te rzymski klasyk w domowym zaciszu!
Składniki:
- 2-3 sznycle z indyka
- 10 listków szałwii
- plasterki szynki parmeńskiej
- masło
- 150 ml białego wytrawnego wina
- sól, pieprz
Wykonanie:
- sznycle z indyka rozbić tłuczkiem do mięsa pod płatem folii spożywczej na grubość około 0,5 mm. Poporcjować na małe kawałki. Mięso posolić i oprószyć pieprzem
- na każdym plasterku mięsa ułożyć przycięty kawałek szynki i listek szałwii. Spiąć wykałaczką
- na patelni rozgrzać masło. Smażyć kotleciki z obu stron po kilka minut do zrumienienia. Na koniec podlać białym winem i dusić następne kilka minut do zagęszczenia sosu
- podałam z pieczonymi batatami i brokułem
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂