Sos słodko-kwaśny identyczny w smaku jak ten od „chińczyka”, a jednak tysiąckrotnie lepszy, bo bez glutaminianu sodu i innych niechcianych dodatków.
Sos jest bardzo prosty do przygotowania, zrobisz go bez trudu w domu sam (-a) z ogólnie dostępnych składników.
Prosty, pyszny, bajecznie egzotyczny — idealny z mięsem kurczaka, sam z ryżem i np. ze smażonym dorszem.
Smakuje naprawdę doskonale. Możesz go zrobić więcej i nadmiary zapakować w słoiczki. Takiego dobrego w markecie na pewno nie kupisz. Odradzam użycie ananasa z puszki, zresztą, po co skoro świeży ananas leży w każdym sklepie.
Składniki na 2 porcje:
- 1 marchewka
- 1 czerwona/pomarańczowa papryka
- 1/4 ananasa
- 2 łyżeczki startego imbiru
- 1 ząbek czosnku
- pieprz biały, sól
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki octu ryżowego
- 3 łyżki wody
- 4 łyżki miodu/cukru trzcinowego
- 3 łyżki dobrego ketchupu
Przygotowanie:
- obraną paprykę i ananasa pokroić w kostkę, a marchew w słupki
- na rozgrzany tłuszcz wsypać pokrojone warzywa, dodać starty imbir i czosnek. Smażyć około 5-8 minut. Następnie dodać ananasa
- wlać wodę wymieszaną z octem ryżowym i miodem, wymieszać i zagotować. Dodać ketchup i jeszcze raz doprowadzić do wrzenia. Na koniec zagęścić mąką ziemniaczaną wymieszaną z niewielką ilością wody
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂