Dynia jest bardzo wdzięcznym produktem w kuchni. Można z jej dodatkiem zrobić praktycznie każde danie, łącznie z ciastem. Sama w smaku jest bardzo delikatna, niektórzy powiedzą mdława. Przyjmie za to każdy smak, dlatego można ją doprawić na wiele ulubionych sposobów.

Dynia — wartości zdrowotne

Dynia przywędrowała do Europy wraz z Kolumbem z tropikalnej Ameryki, gdzie dotąd rosła dziko tak jak i pokrewne jej gatunki. Jest niskokaloryczna. 100 g dyni to zaledwie 15 kcal. Bogata w białko, A, C, żelazo, magnez, wapń, fosfor, potas, witaminy z grupy B i sporo witaminy E. Zawiera bardzo duże ilości karotenoidów, a im bardziej pomarańczowy ma miąższ, tym większą ich zawartość.

Poza smacznym miąższem, pestki dyni są równie wartościowe. Zawierają niemal komplet witamin, lecytynę, mnóstwo soli mineralnych: duże ilości cynku, miedzi, manganu, selenu, fosforanów. Posiadają 37,5 % oleju zwanego cucurbitasterolem.

Dynia wzmacnia odporność, reguluje pracę jelit, odkwasza organizm i bardzo wspomaga nasz wzrok. Dzięki zawartości kukurbitacyny — substancji silnie toksycznej dla robaków i drobnoustrojów, ale bezpiecznej dla człowieka pestki dyni stosuje się przeciw pasożytom przewodu pokarmowego, także u dzieci. Jest lekkostrawna, bardzo dietetyczna i nie powoduje uczuleń. Dlatego można ją wprowadzić do żywienia niemowląt już od 6-go miesiąca życia.

Pestki dyni dzięki dużej zawartości cynku są doskonałym środkiem zapobiegawczym na problemy z prostatą i kłopoty trądzikowe z cerą.

Dynia  gości u mnie w kuchni od wczesnej jesieni gdy tylko pierwsze egzemplarze pojawią się w sprzedaży, aż do wyczerpania zapasów w handlu. Wypróbowałam ją ze wszystkimi możliwymi dodatkami: imbirem, sokiem pomarańczowym, jabłkiem itd. Uważam jednak, że curry  najlepiej komponuje się ze smakiem dyni. Zresztą wypróbujcie sami.

Składniki na 4 porcje:

  • 1/2 średniej dyni Hokkaido
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 1 łyżka oleju z dyni
  • bulion około 1 l
  • sól
  • pieprz z młynka
PRZECZYTAJ  Hummus z bobu

Wykonanie:

  • Dynie umyć, pozbawić pestek, pokroić w dwucentymetrowe pasy, a następnie w kostkę. Dynia Hokkaido nie wymaga obierania. Kroimy ją ze skórką.
  • W rondlu, w którym będziemy gotować zupę podsmażyć pokrojoną i obraną cebulę z ząbkiem czosnku. Gdy cebula się zeszkli dodać pokrojoną w grubą  kostkę dynię, oprószyć curry i posmażyć całość kilka minut. Podlać bulionem, tak by sięgał kilka cm nad dynię. Gotować około 20 minut. Gdy dynia jest miękka zblendować całość na gładkie purée.
  • Pestki dyni podprażyć na suchej patelni.
  • Do smaku dodać sól i pieprz. Na talerzu udekorować uprażonymi pestkami i skropić olejem z pestek dyni.

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *