Dynia jest bardzo wdzięcznym produktem w kuchni. Można z jej dodatkiem zrobić praktycznie każde danie, łącznie z ciastem. Sama w smaku jest bardzo delikatna, niektórzy powiedzą mdława. Przyjmie za to każdy smak, dlatego można ją doprawić na wiele ulubionych sposobów.
Dynia — wartości zdrowotne
Dynia przywędrowała do Europy wraz z Kolumbem z tropikalnej Ameryki, gdzie dotąd rosła dziko tak jak i pokrewne jej gatunki. Jest niskokaloryczna. 100 g dyni to zaledwie 15 kcal. Bogata w białko, A, C, żelazo, magnez, wapń, fosfor, potas, witaminy z grupy B i sporo witaminy E. Zawiera bardzo duże ilości karotenoidów, a im bardziej pomarańczowy ma miąższ, tym większą ich zawartość.
Poza smacznym miąższem, pestki dyni są równie wartościowe. Zawierają niemal komplet witamin, lecytynę, mnóstwo soli mineralnych: duże ilości cynku, miedzi, manganu, selenu, fosforanów. Posiadają 37,5 % oleju zwanego cucurbitasterolem.
Dynia wzmacnia odporność, reguluje pracę jelit, odkwasza organizm i bardzo wspomaga nasz wzrok. Dzięki zawartości kukurbitacyny — substancji silnie toksycznej dla robaków i drobnoustrojów, ale bezpiecznej dla człowieka pestki dyni stosuje się przeciw pasożytom przewodu pokarmowego, także u dzieci. Jest lekkostrawna, bardzo dietetyczna i nie powoduje uczuleń. Dlatego można ją wprowadzić do żywienia niemowląt już od 6-go miesiąca życia.
Pestki dyni dzięki dużej zawartości cynku są doskonałym środkiem zapobiegawczym na problemy z prostatą i kłopoty trądzikowe z cerą.
Dynia gości u mnie w kuchni od wczesnej jesieni gdy tylko pierwsze egzemplarze pojawią się w sprzedaży, aż do wyczerpania zapasów w handlu. Wypróbowałam ją ze wszystkimi możliwymi dodatkami: imbirem, sokiem pomarańczowym, jabłkiem itd. Uważam jednak, że curry najlepiej komponuje się ze smakiem dyni. Zresztą wypróbujcie sami.
Składniki na 4 porcje:
- 1/2 średniej dyni Hokkaido
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki pestek dyni
- 1 łyżka oleju z dyni
- bulion około 1 l
- sól
- pieprz z młynka
Wykonanie:
- Dynie umyć, pozbawić pestek, pokroić w dwucentymetrowe pasy, a następnie w kostkę. Dynia Hokkaido nie wymaga obierania. Kroimy ją ze skórką.
- W rondlu, w którym będziemy gotować zupę podsmażyć pokrojoną i obraną cebulę z ząbkiem czosnku. Gdy cebula się zeszkli dodać pokrojoną w grubą kostkę dynię, oprószyć curry i posmażyć całość kilka minut. Podlać bulionem, tak by sięgał kilka cm nad dynię. Gotować około 20 minut. Gdy dynia jest miękka zblendować całość na gładkie purée.
- Pestki dyni podprażyć na suchej patelni.
- Do smaku dodać sól i pieprz. Na talerzu udekorować uprażonymi pestkami i skropić olejem z pestek dyni.
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂