Maślankowe udka z piekarnika

Mięso kurczaka zamarynowane w maślance i upieczone w piekarniku po prostu rozpływa się w ustach. Niby zwykły kurczak, a smakuje wyjątkowo. Dzisiejszy kurczak jest bardzo aromatyczny, bo dodatkowo został zamarynowany w moich ulubionych przyprawach: kolendrze z czosnkiem i imbirem, potem upieczony z gałązkami natki pietruszki. Chrupiące łodyżki pietruszki nadają mu wyjątkowego smaku.

Składniki:

  • 4 nóżki kurczaka — podudzia z udkami – 1 kg
  • 400 g maślanki
  • sól, pieprz
  • 2-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka kolendry
  • 5-cm kawałek imbiru
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka miodu
  • gałązki zielonej pietruszki
  • 2-3 łyżki oliwy, oleju

Wykonanie:

  • nasiona kolendry zmiażdżyć w moździerzu. Obrać czosnek i imbir, następnie drobno posiekać. Wymieszać wszystkie przyprawy z olejem i natrzeć nóżki kurczaka. Użyj przypraw ze sporym nadmiarem, tak by mięso nie pozostało bez smaku, ponieważ maślanka rozcieńczy ich działanie. Mięso ułożyć w naczyniu i zalać maślanką tak, by całkowicie były przykryte. Naczynie przykryć folią i wstawić na całą noc do lodówki
  • wyjąć mięso z marynaty (nie otrzepywać i nie odsączać) i ułożyć na lekko naoliwionej blaszce. Rozłożyć gałązki pietruszki i piec w 180-200`C około 45 minut do zarumienienia

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *