Tarta ze szparagami na najlepszym kruchym spodzie z fit nadzieniem na bazie jogurtu greckiego z jajkami i parmezanem to moja następna propozycja wykorzystania szparagów. Ciasto przygotowałam z mąki orkiszowej 1050, bogatszej w błonnik niż zwykła jasna, także ciasto jest bogatsze w składniki odżywcze. Najlepsze kruche, wyjątkowo chrupiące ciasto przygotujesz jednak bez dodatku jajka.
Nie ma też potrzeby wcześniejszego obgotowywania szparagów, dodajemy surowe, a po upieczeniu są delikatnie i chrupiące. Wytrawna i wykwintna tarta ze szparagami to doskonała opcja na spotkanie z przyjaciółmi lub kolację we dwoje. Spieszcie się, bo sezon szparagowy powoli zbliża się ku końcowi!
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki orkiszowej 1050
- 125 g zimnego masła
- 2 łyżki startego parmezanu
- 3 łyżki zimnej wody
- 1/2 łyżeczki soli
Składniki na nadzienie:
- 200 g jogurtu greckiego
- 50 g gęstej śmietany 24%
- 3 jajka L
- pęczek zielonych szparagów
- starty parmezan
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- czosnek niedźwiedzi/tymianek
Wykonanie:
- składniki na kruche ciasto szybko zagnieść, uformować w kulę, spłaszczyć i włożyć do lodówki przynajmniej na 30 minut
- szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, osuszyć
- jajka zmiksować z jogurtem, śmietaną, przyprawami i startym parmezanem. Dodać posiekane zioła. Użyłam zielonych listków czosnku niedźwiedziego
- foremkę natłuścić masłem. Ciasto cienko rozwałkować i wylepić nim formę. Użyłam dużej formy o średnicy 32 cm, dlatego tarta jest stosunkowo niska. Nakłuć ciasto dość gęsto widelcem i zapiec w 200`C około 15 minut. Można pominąć etap zapiekania, tarta też się uda, ale ciasto nie będzie już tak chrupiące
- na podpieczonym placku rozłożyć szparagi i zalać masą jogurtowo-jajeczną. Nie trzeba czekać, aż ciasto ostygnie
- piec w 200`C około 35 minut do zrumienienia brzegów
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂