Sernik kokosowy 3d

Pyszny i bardzo elegancki sernik. Cudnie wyglądał na wielkanocnym stole. Uświetni także wszystkie inne świąteczne i rodzinne uroczystości, takie jak chrzciny czy komunie. Sernik 3D, bowiem jest potrójnie kokosowy — spód, masa serowa i biała czapa z kokosa zdobiąca wierzch sernika. Bok sernika oblany jest białą czekoladą. Kompozycja smakowa jak z ze znanych kuleczek Raffaello.

Dla naszych kubków smakowych jest to kokosowa rozkosz w trójwymiarze. Sernik ma idealną kremowo-aksamitną konsystencję, dzięki połączeniu sera, jogurtu greckiego i kremu kokosowego. Połączenie doskonałe, wypróbowane już we wcześniejszych moich przepisach. Sernik, który uwiedzie swoim smakiem każdego łasucha. Bardzo polecam!

Sernik na tortownicę o przekroju 23 cm.

Składniki na spód sernika:

  • 100 g mąki
  • 50 g masła
  • 25 g cukru/ksylitolu
  • 1,5 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 surowe żółtko
  • 1-2 łyżki zimnej wody — opcjonalnie

Składniki na masę serową:

  • 500 g sera potrójnie zmielonego z wiaderka (u mnie Schichtkäse)
  • 200 g jogurtu greckiego 10%
  • 180-200 g kremu kokosowego z puszki
  • 3 jajka L
  • 3/4 – 1 szklanki cukru/ksylitolu
  • 1 budyń waniliowy lub 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki Malibu

Składniki na masę kokosową:

  • 150 g wiórków kokosowych
  • 2-3 łyżki cukru lub nawet 3/4 szklanki/ksylitolu
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 białka

Dodatkowo:

  • 100 g białej czekolady
  • Raffaello do dekoracji

Wykonanie:

  • składniki na spód sernika zagnieść na jednolitą masę. W razie potrzeby, gdyby ciasto było bardzo zwięzłe dodać 1-2 łyżki zimnej wody. Uformować kulę, zawinąć w folie i włożyć do lodówki na pół godziny. Następnie wylepić dno tortownicy ciastem, ponakłuwać widelcem i podpiec w 180°C około 10-15 minut
  • tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, bok wysmarować masłem. W misie miksera umieścić ser, jogurt grecki, zebrać i dodać górną, gęstą, białą część z puszki mleka kokosowego i cukier. Przez sitko przesiać budyń waniliowy lub mąkę ziemniaczaną (gdy używasz mąki ziemniaczanej, dodaj cukier lub ekstrakt waniliowy). Wymieszać. Cały czas mieszając dodawać po jednym jajku. Mieszać krótko, tylko do połączenia składników. Na końcu wmieszać do masy serowej likier kokosowy
  • masę serową wyłożyć na podpieczony spód i piec w 160°C 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140°C i piec 1 godzinę
  • w międzyczasie przygotować masę kokosową. Pozostałe resztki w puszce po mleku kokosowym wymieszać, odmierzyć 200 ml, przelać do rondelka i podgrzać. Wiórki kokosowe wymieszać z cukrem. Jeśli lubisz bardzo słodkie wypieki, dodaj 3/4 szklanki cukru, wtedy sernik bardziej upodobni się smakiem do Raffaello, gdyż w oryginale jest ono bardzo słodkie. Wiórki zalać gorącym mlekiem kokosowym i odstawić 30-45 minut. Ubić pianę z 2 białek na sztywno z dodatkiem 1 łyżki soku z cytryny. Na pianę przesiać 2 łyżki mąki ziemniaczanej i dodać namoczone wiórki. Delikatnie i dokładnie wymieszać
  • po 1 godzinie pieczenia sernika, wyjmij go z piekarnika i rozłóż delikatnie i równomiernie ( sernik będzie jeszcze cały drżący) przygotowaną masę kokosową. Najlepiej wyrównać ją przy pomocy widelca. Włóż z powrotem do piekarnika, podkręć temperaturę do 180°C i piecz jeszcze 20 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i studź przez pół godziny przy uchylonych drzwiczkach. Następnie studź na kratce. Gdy sernik ostygnie, zdejmij obręcz.
  • w kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę, dodając do połamanej czekolady 1-2 łyżki mleka kokosowego (resztki z puszki). Gdy masa będzie już zastygać, przy pomocy noża posmaruj nią boki sernika. Sernik na noc wstaw do lodówki. Masa serowa przez noc się ustabilizuje, a mocno schłodzony smakuje wyśmienicie. Przed podaniem przekrój Raffaello na pół i udekoruj kokosowymi kulkami sernik.
PRZECZYTAJ  Palmiery bolognese

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *