Jedzenie dyni szczególnie polecane jest na surowo, bo nic nie tracimy z cennych witamin. Najłatwiej zrealizować to zalecenie przygotowując prosty i smaczny koktajl śniadaniowy. Towarzystwo ananasa zapewni koktajlowi wyśmienity smak, a dodatek imbiru rozgrzeje.
Dynia doskonale wzmocni odporność, dzięki sporej dawce witaminy C, korzystnie wpłynie na wzrok, skórę i paznokcie. Wspomoże odchudzanie, bo 100 g pomarańczowej piękności to tylko 30 kcal, sporo wody i błonnika. Uzupełni braki witaminowe, bo posiada ich bez liku. Przyczyni się również do poprawy nastroju. Wzmocni pracę wątroby i nerek.
Teraz już nie masz wymówki, że nie masz czasu na przygotowanie purée dyniowego. Miksuj i jedz dynię na zdrowie! Na koktajl z nieco mniejszą ilością witamin, za to z bombową dawką karotenu polecam przepis na koktajl z pieczonego dyniowego purée.
Składniki:
- 1/4 dyni Hokkaido
- 1/4 ananasa
- 1 banan
- 1 jabłko, gruszka lub pomarańcza
- 250 ml wody
- 2 cm kawałek imbiru
- 2 plasterki mrożonej cytryny — opcjonalnie
- 1 łyżeczka oleju
Wykonanie:
- dynię przekroić na 4 części, łyżką usunąć pestki z miękką częścią, odrzucić. Razem ze skórą pokroić w dużą kostkę
- resztę owoców obrać ze skóry, dowolnie rozdrobnić
- do kielicha blendera nalać wody, dołożyć przygotowane owoce. Dodać ulubiony olej i cytrynę. Zmiksować do pożądanej konsystencji
- wypić najlepiej zaraz po przygotowaniu
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂