Jesienny koktajl z dynią

Jedzenie dyni szczególnie polecane jest na surowo, bo nic nie tracimy z cennych witamin. Najłatwiej zrealizować to zalecenie przygotowując prosty i smaczny koktajl śniadaniowy. Towarzystwo ananasa zapewni koktajlowi wyśmienity smak, a dodatek imbiru rozgrzeje.

Dynia doskonale wzmocni odporność, dzięki sporej dawce witaminy C, korzystnie wpłynie na wzrok, skórę i paznokcie. Wspomoże odchudzanie, bo 100 g pomarańczowej piękności to tylko 30 kcal, sporo wody i błonnika. Uzupełni braki witaminowe, bo posiada ich bez liku. Przyczyni się również do poprawy nastroju. Wzmocni pracę wątroby i nerek.

Teraz już nie masz wymówki, że nie masz czasu na przygotowanie purée dyniowego. Miksuj i jedz dynię na zdrowie! Na koktajl z nieco mniejszą ilością witamin, za to z bombową dawką karotenu polecam przepis na koktajl z pieczonego dyniowego purée.

Składniki:

  • 1/4 dyni Hokkaido
  • 1/4 ananasa
  • 1 banan
  • 1 jabłko, gruszka lub pomarańcza
  • 250 ml wody
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 2 plasterki mrożonej cytryny — opcjonalnie
  • 1 łyżeczka oleju

Wykonanie:

  • dynię przekroić na 4 części, łyżką usunąć pestki z miękką częścią, odrzucić. Razem ze skórą pokroić w dużą kostkę
  • resztę owoców obrać ze skóry, dowolnie rozdrobnić
  • do kielicha blendera nalać wody, dołożyć przygotowane owoce. Dodać ulubiony olej i cytrynę. Zmiksować do pożądanej konsystencji
  • wypić najlepiej zaraz po przygotowaniu

       SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *