Tort bardzo popularny w Bawarii, upieczony na cześć bawarskiego księcia regenta Luitpolda w 1886 roku. Ten tort to prawdziwy cukierniczy majstersztyk, składający się z siedmiu cieniutkich warstw biszkoptu przełożonych w oryginale czekoladowo-maślanym kremem.
Prezentuję noworoczną wariację na temat Prinzregententorte, z szampańskim kremem, dodatkowo każda warstwa przełożona została dżemem malinowym w przepisie, z którego korzystałam, a u mnie domowym dżemem truskawkowym. Truskawki i szampan to duet doskonały.
Tort wymaga nieco więcej trudu niż każdy inny, ponieważ trzeba upiec 7 oddzielnych blatów biszkoptowych. Dla mnie to było nie lada wyzwanie, do którego od dawna się już przymierzałam. Wyrwana kartka z gazety leżała i czekała no odpowiedni moment. Z racji szampańskiego kremu Nowy Rok to idealna pora, by się nim delektować. Właśnie bardzo ciekawy krem z dodatkiem szampana polecam Waszej uwadze, jest w smaku mocno alkoholowy, niestety tylko dla dorosłych. Od siebie dodałam cieniutką warstwę kruchego spodu, która bardzo podnosi smakowitość tortu i przełamuje jego delikatną strukturę.
To kolejny wypiek całkowicie przygotowany bez dodatku cukru. Biszkopt pieczony na ksylitolu, uprzednio zmielonym na mączkę udaje się wspaniale. Krem bez problemu osładza ksylitol, a dżem z domowe spiżarni jest również bez dodatku cukru. Polecam wszystkim, którzy muszą wykluczyć ze swojej cukier ze względów zdrowotnych i tym którzy nie pozbawiając się przyjemności jedzenia łakoci zdrowiej żyć.
Tort wyjątkowo smaczny, idealny na dobry początek Nowego Roku.
Drodzy czytelnicy polecam ten wyjątkowy tort z życzeniami wszystkiego, co najlepsze i wspaniałego Nowego Roku!
Składniki na kruchy spód:
- 120 g mąki orkiszowej (1/2 jasnej 630 i 1/2 pełnoziarnistej)
- 70 g masła
- szczypta soli
- 1 łyżka ksylitolu/cukru
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek L
- 150 g ksylitolu/cukru
- 200 g mąki orkiszowej jasnej
- 5 łyżek zimnej wody
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 1/2 laski wanilii
Składniki na krem:
- 300 ml mleka
- 200 ml szampana
- 1 op. budyniu waniliowego
- 250 g masła
- 30 g ksylitolu/cukru
- 1 łyżka ksylitolu/cukru
Dodatkowo:
- 1 słoik dżemu malinowego bez pestek lub truskawkowego
- 100 g gorzkiej czekolady
- 70 ml śmietany kremówki
Wykonanie:
- obie mąki i ksylitol wymieszać ze szczyptą soli i zagnieść z pokrojonym na małe kawałeczki zimnym masłem, aż składniki połączą się w jednolite ciasto. Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Piec w 200`C około 15 minut do zrumienienia
- mleko zagotować z cukrem. Proszek budyniowy wymieszać z szampanem, a następnie z gotującym mlekiem przy pomocy trzepaczki balonowej. Gotować 1 minutę, aż budyń zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą tak by bezpośrednio dotykała masy budyniowej. Zapobiegnie to powstaniu kożucha. Odstawić do ostudzenia
- oddzielić białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli i 5 łyżkami zimnej wody ubić na sztywną pianę. Na koniec dodawać stopniowo po 1 łyżce ksylitolu/cukru i ubijać, aż piana będzie lśniąca. Wmieszać ziarenka zeskrobane z laski wanilii. Do ubitej piany dodawać kolejno po 1 żółtku nie przerywając ubijania. Przy pomocy łopatki delikatnie wmieszać do ubitych jajek mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
- przygotować 7 arkuszy papieru przyciętego na wymiar blaszki. Przepis podaje blaszkę o przekroju 26 cm i tak piekłam. Myślę jednak, że odpowiedniejsza do tej ilości ciasta będzie foremka o przekroju 23-24 cm. Rozsmarować 1/7 ciasta w foremce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 200`C około 7-8 minut, aż biszkopt lekko zakoloruje. Pierwszy placek będzie się piekł najdłużej, około 10 minut. Czynność powtórzyć jeszcze sześciokrotnie, za każdym razem na nowo wyścielić tortownicę papierem do pieczenia
- miękkie masło utrzeć na biały puch. Dodać w 3 porcjach budyń, wymieszać mikserem do otrzymania puszystej masy. I tu uwaga — jeśli używasz bardzo słodkiego dżemu, nie ma potrzeby dodatkowego dosładzania kremu. Ponieważ moje domowe dżemy nie są za słodkie, dodałam do kremu łyżkę ksylitolu/cukru
- na paterze ułożyć kruchy spód, posmarować kremem, na to pierwszy blat biszkoptu. Posmarować biszkopt dżemem, następnie rozsmarować 1/7 kremu. Postąpić podobnie do wykorzystania wszystkich składników, pozostawiając kilka łyżek kremu do posmarowania wierzchu i boku tortu
- w rondelku zagotować śmietanę kremówkę, dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Posmarować tort. Udekorować wg własnej fantazji lub pozostawić czysto czekoladowy. Przechowywać w temperaturze pokojowej, taki jest najsmaczniejszy
SMACZNEGO!
Źródło: Tina — Backen Spezial
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂