Jagodowe ciasto jogurtowe — heidelbeerkuchen

Idealne ciasto na lato, to ciasto z jagodami. Jagodom doprawdy trudno się oprzeć. Moje ciasto jest mocno jagodowe, dodatkowo przekładane przepysznym kremem jagodowym. Bazą kremu jest twarożek, zatem zawiera minimalną ilość tłuszczu i można się nim bezkarnie objadać. Smaczne małe co nieco do popołudniowej kawki.

Ciasto upiekłam w małej foremce  o przekroju 20 cm.

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • 2 jajka M
  • 100 g brązowego cukru
  • 125 g jogurtu z pełnego mleka
  • 225 g jagód

Składniki na krem:

  • 150 g twarożku
  • 1/2 bio-cytryny
  • 3 łyżki cukru
  • 1 paczuszka cukru waniliowego
  • 150 g śmietany kremówki
  • 1 op. Sahnefestiger (usztywniacza do śmietany)
  • 3 łyżki konfitury jagodowej
  • 1 łyżka cukru pudru

Wykonanie:

  • Włączyć piekarnik i nastawić na 190 ° C.
  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
  • Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Wmieszać jogurt. Mąkę i 125 g jagód wmieszać przy pomocy szpatułki, bez użycia miksera, inaczej ciasto podobnie jak przy muffinkach będzie twarde.
  • Masę wyłożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piec 25-30 minut. Ostudzić na kratce.
  • Gdy ostygnie przeciąć w poprzek na dwie części. Dolną pozostawić większą. Górną podzielić na 8 równych kawałków.
  • Sparzyć cytrynę. Zetrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć 2 łyżki soku.
  • Twarożek, cukier, skórkę cytrynową z sokiem i cukier waniliowy wymieszać mikserem.
  • Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Wymieszać z masą serową.
  • Konfiturę wymieszać z resztą jagód.
  • Masę serową rozsmarować na spodzie ciasta. Na krem nałożyć konfiturę z jagodami i lekko pomarmurkować (porobić esy-floresy, by masy się lekko wymieszały).
  • Nałożyć podzieloną na części górę. Posypać cukrem pudrem.

    Życzę smacznego!

1 porcja ciasta to 316 kcal i zawiera: 8 g białka, 8 g tłuszczu, 50 g węglowodanów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *