Idealne ciasto na lato, to ciasto z jagodami. Jagodom doprawdy trudno się oprzeć. Moje ciasto jest mocno jagodowe, dodatkowo przekładane przepysznym kremem jagodowym. Bazą kremu jest twarożek, zatem zawiera minimalną ilość tłuszczu i można się nim bezkarnie objadać. Smaczne małe co nieco do popołudniowej kawki.
Ciasto upiekłam w małej foremce o przekroju 20 cm.
Składniki:
- 200 g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól
- 2 jajka M
- 100 g brązowego cukru
- 125 g jogurtu z pełnego mleka
- 225 g jagód
Składniki na krem:
- 150 g twarożku
- 1/2 bio-cytryny
- 3 łyżki cukru
- 1 paczuszka cukru waniliowego
- 150 g śmietany kremówki
- 1 op. Sahnefestiger (usztywniacza do śmietany)
- 3 łyżki konfitury jagodowej
- 1 łyżka cukru pudru
Wykonanie:
- Włączyć piekarnik i nastawić na 190 ° C.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
- Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Wmieszać jogurt. Mąkę i 125 g jagód wmieszać przy pomocy szpatułki, bez użycia miksera, inaczej ciasto podobnie jak przy muffinkach będzie twarde.
- Masę wyłożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec 25-30 minut. Ostudzić na kratce.
- Gdy ostygnie przeciąć w poprzek na dwie części. Dolną pozostawić większą. Górną podzielić na 8 równych kawałków.
- Sparzyć cytrynę. Zetrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć 2 łyżki soku.
- Twarożek, cukier, skórkę cytrynową z sokiem i cukier waniliowy wymieszać mikserem.
- Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Wymieszać z masą serową.
- Konfiturę wymieszać z resztą jagód.
- Masę serową rozsmarować na spodzie ciasta. Na krem nałożyć konfiturę z jagodami i lekko pomarmurkować (porobić esy-floresy, by masy się lekko wymieszały).
- Nałożyć podzieloną na części górę. Posypać cukrem pudrem.
Życzę smacznego!
1 porcja ciasta to 316 kcal i zawiera: 8 g białka, 8 g tłuszczu, 50 g węglowodanów
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂