Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa podawanego najczęściej przed głównym posiłkiem dla zaspokojenia pierwszego głodu. Rodzaj ciasta jak na pizzę, jednak długo wyrastającego. Focaccia jest mięciutka i puszysta. Każdy region Włoch ma inne dodatki.
Gdy znalazłam przepis na dzisiejszy placek, od razu wiedziałam, że muszę go upiec. Cudowny kolor, dodatek kwaśnych jeżyn — wygląda imponująco i świetnie smakuje! Jeśli lubisz eksperymenty w kuchni, ten przepis jest zdecydowanie dla Ciebie!
Focaccia to super pomysł na jesienną, ciepłą i ekonomiczną kolację! Z lampką białego wina propozycja na weekend we włoskim stylu! Zapraszam do przepisu!
Składniki:
- 200 ml soku z buraka
- 1 łyżka miodu
- 1 op. suchych drożdży
- 300 g mąki orkiszowej jasnej + do podsypania
- 1/2 łyżeczki soli
- 50 ml oliwy/oleju
Na nałożenie:
- 100 g cebulki perłowej/szalotki
- 3 łyżki oliwy
- 100 g jeżyn
- 1 kulka mozzarelli (125 g)
- 2 gałązki rozmarynu
Wykonanie:
- sok delikatnie podgrzać, połączyć z resztą składników i wymieszać hakiem na gładkie ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno długo wyrastać (60-70 minut)
- cebulki obrać, przekroić na pół, większe na ćwiartki i podsmażyć na 1 łyżce oleju. Jeśli używasz zwykłej cebuli pokrój ją w grube krążki. Ja pokroiłam niestety za cienko
- ciasto wyłożyć na stolnicę, uformować owalny kształt focacci, następnie ułożyć na papierze do pieczenia. Palcem zrobić dziurki w cieście, w każdym dołku umieścić jeżynę. Rozłożyć cebulę oraz odsączoną i porwaną na kawałki mozzarellę. Skropić pozostałą oliwą i posypać igiełkami rozmarynu
- piec w 200`C 25-30 minut. Przed podaniem posypać grubą solą. Podawać gorącą!
SMACZNEGO!
Źródło: Lust auf Genuss 4/2017
Całość to 12 porcji. 1 porcja to 185 kcal. Zawiera 21 g węglowodanów, 5 g białka, 9 g tłuszczu

Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂