Ossobuco alla milanese — gicz cielęca duszona w warzywach

Ossobuco alla milanese to tradycyjne włoskie danie z mediolańskiej kuchni, a wywodzące się z Lombardii. Ossobuco — dosłownie oznacza kość z dziurką. Gicz cielęca pokrojona w grube 4-5 cm plastry to główny składnik dania. Mięso obtacza się w mące, obsmaża na maśle, następnie podlewa białym winem oraz bulionem i dusi w piekarniku z warzywami (cebula, seler naciowy, marchew, fenkuł, pomidory). Danie serwuje się z gremolatą przygotowaną z drobno posiekanej zielonej pietruszki, czosnku i skórki cytrynowej.

Szczególnym delikatesem jest szpik ze środka kostki. Danie podaje się z szafranowym risotto, ale z ziemniaczanym purée jest równie smacznie. Proste i pyszne!

Składniki na 4 porcje:

  • 4 plastry giczy cielęcej a’ 350-400 g
  • 2 marchewki
  • 1 seler naciowy
  • 1 por
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 4 mięsiste pomidory/ krojone z puszki
  • 100 ml oliwy
  • 125 ml białego wina
  • 600 ml bulionu
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  • cielęcinę wyjąć z lodówki na 30 minut przed przygotowaniem
  • marchew obrać, pokroić w grubą kostkę. Seler i por umyć i pokroić w plastry. Obraną cebulę pokroić w kostkę. Pomidory pozbawić skóry, miękkiego środka z nasionami i pokroić w kostkę
  • na patelni rozgrzać olej i mocno podsmażyć plastry cielęciny z obydwu stron, posolić i oprószyć pieprzem, zdjąć z patelni
  • na patelni podsmażyć cebulę, czosnek i rozdrobnione warzywa, następnie podlać winem
  • piekarnik rozgrzać do 180’C
  • na blaszkę wyłożyć warzywa, podlać bulionem, następnie ułożyć mięso i pomidory
  • dusić 90 minut, do miękkości. Pod koniec pieczenia dodać czosnek, natkę pietruszki i skórkę otartą z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Sos można zblendować lub podawać z warzywami w kawałkach

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *