Ossobuco alla milanese to tradycyjne włoskie danie z mediolańskiej kuchni, a wywodzące się z Lombardii. Ossobuco — dosłownie oznacza kość z dziurką. Gicz cielęca pokrojona w grube 4-5 cm plastry to główny składnik dania. Mięso obtacza się w mące, obsmaża na maśle, następnie podlewa białym winem oraz bulionem i dusi w piekarniku z warzywami (cebula, seler naciowy, marchew, fenkuł, pomidory). Danie serwuje się z gremolatą przygotowaną z drobno posiekanej zielonej pietruszki, czosnku i skórki cytrynowej.
Szczególnym delikatesem jest szpik ze środka kostki. Danie podaje się z szafranowym risotto, ale z ziemniaczanym purée jest równie smacznie. Proste i pyszne!
Składniki na 4 porcje:
- 4 plastry giczy cielęcej a’ 350-400 g
- 2 marchewki
- 1 seler naciowy
- 1 por
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 4 mięsiste pomidory/ krojone z puszki
- 100 ml oliwy
- 125 ml białego wina
- 600 ml bulionu
- 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- cielęcinę wyjąć z lodówki na 30 minut przed przygotowaniem
- marchew obrać, pokroić w grubą kostkę. Seler i por umyć i pokroić w plastry. Obraną cebulę pokroić w kostkę. Pomidory pozbawić skóry, miękkiego środka z nasionami i pokroić w kostkę
- na patelni rozgrzać olej i mocno podsmażyć plastry cielęciny z obydwu stron, posolić i oprószyć pieprzem, zdjąć z patelni
- na patelni podsmażyć cebulę, czosnek i rozdrobnione warzywa, następnie podlać winem
- piekarnik rozgrzać do 180’C
- na blaszkę wyłożyć warzywa, podlać bulionem, następnie ułożyć mięso i pomidory
- dusić 90 minut, do miękkości. Pod koniec pieczenia dodać czosnek, natkę pietruszki i skórkę otartą z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Sos można zblendować lub podawać z warzywami w kawałkach
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂