Krem jogurtowy z truskawkami

Lekki deser na bazie jogurtu greckiego, przełożony musem z dojrzałych, słodkich truskawek przygotujesz w kilka chwil. To deser niskokaloryczny, z niewielkim tylko dodatkiem bitej śmietany. Śmietana nadaje mu lekkości, a jogurt w tym połączeniu awansuje do rangi super smacznego kremu. Kilka minut i deserki gotowe! Polecam!

Składniki na 3-4 porcje:

  • 250 g jogurtu greckiego
  • 100 g śmietany kremówki
  • 2 łyżki ksylitolu
  • ciasteczka amarettini

Mus truskawkowy:

  • 200 g truskawek
  • 2 łyżki ksylitolu/cukru pudru

Do dekoracji:

  • orzeszki pistacjowe
  • listki mięty
  • kilka truskawek

Wykonanie:

  • truskawki umyć, odszypułkować i z dodatkiem słodzika zblendować 
  • śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Ubić mikserem jogurt z ksylitolem, następnie przy pomocy szpatułki wmieszać ubitą śmietanę 
  • rozłożyć do pucharków wg własnej fantazji. Na spodzie pucharków ułożyłam ciasteczka amarettini. Górę ozdobić truskawkami, listkami mięty i posiekanymi orzeszkami pistacjowymi

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *