Lekki deser na bazie jogurtu greckiego, przełożony musem z dojrzałych, słodkich truskawek przygotujesz w kilka chwil. To deser niskokaloryczny, z niewielkim tylko dodatkiem bitej śmietany. Śmietana nadaje mu lekkości, a jogurt w tym połączeniu awansuje do rangi super smacznego kremu. Kilka minut i deserki gotowe! Polecam!
Składniki na 3-4 porcje:
- 250 g jogurtu greckiego
- 100 g śmietany kremówki
- 2 łyżki ksylitolu
- ciasteczka amarettini
Mus truskawkowy:
- 200 g truskawek
- 2 łyżki ksylitolu/cukru pudru
Do dekoracji:
- orzeszki pistacjowe
- listki mięty
- kilka truskawek
Wykonanie:
- truskawki umyć, odszypułkować i z dodatkiem słodzika zblendować
- śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Ubić mikserem jogurt z ksylitolem, następnie przy pomocy szpatułki wmieszać ubitą śmietanę
- rozłożyć do pucharków wg własnej fantazji. Na spodzie pucharków ułożyłam ciasteczka amarettini. Górę ozdobić truskawkami, listkami mięty i posiekanymi orzeszkami pistacjowymi
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂