Jarmuż to prawdziwy zimowy superfood. Warto wykorzystać jego potencjał odżywczy. Nie znajdziesz drugiego takiego warzywa z tak ogromną kumulacją wartości zdrowotnych.
Dziś propozycja na smaczny dodatek obiadowy, jarmuż z marchewką. To pyszny duet smakowy, słodka marchewka doskonale komponuje się z dość specyficznym jarmużem. Z dodatkiem ulubionej kaszy może stanowić wartościowy obiad wegetariański.
Składniki:
- około 250 g jarmużu
- 2 marchewki
- 1 łyżeczka miodu
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła ghee
- sok z 1 pomarańczy
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- liście jarmużu pozbawić grubych nerwów, następnie zblanszować przez 5 minut we wrzącej wodzie. Odcedzić, pokroić na mniejsze kawałki
- zeszklić na maśle posiekaną cebulę z czosnkiem. Dodać miód i obraną, pokrojoną w kostkę marchewkę. Przesmażyć razem przez kilka minut, by marchew skarmelizować, następnie zalać sokiem wyciśniętym z pomarańczy, przykryć pokrywką i dusić około 8 minut, do miękkości
- na końcu dodać jarmuż, wymieszać, doprawić solą i pieprzem
- podałam ze smażonym dorszem i ziemniaczanym purée
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂