Burak to najzdrowsze i zarazem najbardziej uniwersalne warzywo. Są niedrogie i pyszne. Sałatka z buraczków to polski klasyk, idealny dodatek do wielu dań obiadowych. Nie ukrywam, to mój absolutny faworyt wśród warzyw.
Dziś zapraszam na jeszcze smaczniejszą sałatkę, z dodatkiem zeszklonej czerwonej cebuli i sezonowych owoców, ale w zastępstwie możesz użyć rodzynek lub suszonej żurawiny.
Składniki:
- 60 dag buraków
- 2 duże czerwone cebule
- 2 łyżeczki startego imbiru
- 3-4 łyżki octu winnego
- 1 łyżka miodu/cukru
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oleju
- śliwki/rodzynki/żurawina
Wykonanie:
- buraczki wyszorować i ugotować do miękkości około 60-70 minut. Ostudzić
- cebulę obrać, drobno pokroić w piórka i smażyć tylko tyle, by zmiękła, ale nie złapała koloru
- buraczki zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Dodać przyprawy, pokrojone w kawałki wypestkowane śliwki
- podawać jako dodatek do drugiego dania
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂