Farszem mięsnym lub wegetariańskim chętnie nadziewamy paprykę, cukinię, bakłażany, pomidory już rzadziej. A naprawdę warto, bo każdy farsz w słodko-kwaśnej pomidorowej otoczce nie tylko świetnie wygląda, ale i smakuje nadzwyczajnie. Właśnie pieczenie pomidorów uwalnia z nich aromatyczną słodycz.
Pomidory wypełniłam mieloną wołowiną wymieszaną z tartą cukinią, resztę cukinii pokroiłam w kostkę i upiekłam z pomidorami. Pomidory podałam z makaronem, który wymieszałam z resztą farszu mięsno pomidorowego. Lekkie danie i bardzo łatwe do przygotowania. Było pysznie, polecam!
Składniki na 4-6 średnich pomidorów:
- 4 duże pomidory
- 1 cebula
- 1 cukinia – 250 g
- 250 g mięsa mielonego
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka cukru
- oregano lub mieszanka ziół prowansalskich
- 100 ml bulionu warzywnego
Wykonanie:
- z pomidorów ściąć czapeczki z ogonkami. Przy pomocy łyżeczki (najlepiej przy pomocy małej łyżki do lodów) wybrać z pomidorów środki, następnie w wysokim naczyniu zblendować je na purée. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, 150 g cukinii zetrzeć na grubych oczkach tarki, pozostałe 100 g pokroić w kostkę
- na patelni rozgrzać olej i zrumienić mięso mielone. Posolić, dodać cebulę i startą cukinię, wmieszać 1 łyżkę koncentratu pomidorowego. Wlać pomidorowe purée, zagotować. Dodać zioła oraz przyprawy i gotować do odparowania nadmiaru płynu
- piekarnik nagrzać do 200`C. Pomidory ustawić w naczyniu do zapiekania, napełnić przygotowanym farszem. Obok pomidorów ułożyć cukinię i podlać całość bulionem. Zapiekać 25-30 minut. Podałam z makaronem, ale świetnie smakuje również z bagietką
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂