Uwielbiam buraczki w każdej postaci i nie wyobrażam sobie, by mogło ich zabraknąć w domowej spiżarni. Wrzesień to miesiąc przetworów na zimę. Tym  razem zapraszam na klasyczne tarte buraki, bez dodatków. Taki słoiczek to prawie gotowa sałatka do obiadu.

Po otworzeniu wystarczy dodać ulubione dodatki: u mnie cebula, starte jabłko, pieprz, łyżka oleju i gotowe. To również świetna baza do przygotowania barszczu, czy chłodnika. Proporcje przypraw dobrane są idealnie, a buraczki przepyszne. Bardzo proste do przygotowania, polecam!

Składniki na 3 słoiki a`450 ml:

  • 2 kg buraków
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 6 łyżek octu 10%

Wykonanie:

  • buraki wyszorować i ugotować w łupinach do miękkości — około 1 godziny. Odcedzić, pozostawić do ostygnięcia, następnie obrać. Zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Doprawić do smaku, solą, cukrem i octem, dokładnie wymieszać. Ułożyć ciasno w wyparzonych słoikach. Dokładnie wytrzeć do sucha brzeg słoika, zakręcić wyparzoną i wytartą do sucha nakrętką
  • słoiki ustawić w garnku, napełnić wodą do 3/4 wysokości słoików i doprowadzić do wrzenia. Pasteryzować 15-20 minut. Wyjąć z garnka, ewentualnie dokręcić nakrętki. Przechowywać w piwnicy

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *