Tarta czekoladowo-orzechowa z gruszkami

Deserowy klasyk, gruszki, gorzka czekolada i lody waniliowe – „Piękna Helena” w nieco odmienionej formie. Bogata w orzechowe smaki krucha tarta wypełniona po brzegi intensywnie czekoladowym musem i zatopione w niej gruszki to świetny poprawiacz humoru na zimowe dni.
Ciasto w całości przygotowałam z dodatkiem ksylitolu, w zastępstwie potępionego cukru. Ksylitol świetnie sprawdza się w kruchych ciastach.

Tarta idealna dla wszystkich — liczących kalorie, unikających cukru ze względów zdrowotnych. A jednak życie może być słodkie!

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki orkiszowej jasnej
  • 50 g mielonych orzechów laskowych
  • 125 g zimnego masła
  • 50 g ksylitolu/cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki likieru czekoladowego
  • szczypta soli

Nadzienie czekoladowe:

  • 50 g ciemnej gorzkiej czekolady (70% kakao) 
  • 50 g masła
  • 20 g kakao
  • 2 jajka S
  • 50 g ksylitolu/cukru
  • 30 g tłustej śmietany 
  • 20 g posiekanych orzechów laskowych

Dodatkowo:

  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 gruszki
  • 2 łyżki dżemu morelowego

Wykonanie: 

  • mąkę, mielone orzechy, ksylitol, likier czekoladowy, żółtka i pokrojone masło w małe kawałeczki umieścić w misie robota i zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię i przez godzinę schłodzić w lodówce 
  • w międzyczasie masło, kakao i posiekaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej 
  • jajka z ksylitolem (ksylitol wcześniej zmielić na puder) ubić na puszysty kogel-mogel. Do jajek wmieszać masę czekoladową, śmietanę, likier i posiekane orzechy laskowe. Zapomniałam wmieszać orzechy do masy, dlatego rozsypałam je na górze. Wersja z orzechami w środku była smaczniejsza 
  • formę na tartę (35 × 13 cm) lub okrągłą o średnicy 24 cm wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować między dwoma płatami folii spożywczej, następnie ułożyć na blaszce. Podziurkować widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 190`C 15 minut 
  • w międzyczasie obrać gruszki, wykroić gniazda nasienne i skropić je sokiem z cytryny, by nie ściemniały
  • część masy czekoladowej rozłożyć na podpieczonym spodzie, ułożyć gruszki, następnie rozłożyć pozostałą masę. Piec w 160`C 40 minut
  • dżem morelowy podgrzać z sokiem z cytryny i posmarować upieczone gruszki
PRZECZYTAJ  Pomidorowa zupa rybna z pieczonych pomidorów

SMACZNEGO!

Inspiracja: Essen & Trinken 10/2015

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *