Deserowy klasyk, gruszki, gorzka czekolada i lody waniliowe – „Piękna Helena” w nieco odmienionej formie. Bogata w orzechowe smaki krucha tarta wypełniona po brzegi intensywnie czekoladowym musem i zatopione w niej gruszki to świetny poprawiacz humoru na zimowe dni.
Ciasto w całości przygotowałam z dodatkiem ksylitolu, w zastępstwie potępionego cukru. Ksylitol świetnie sprawdza się w kruchych ciastach.
Tarta idealna dla wszystkich — liczących kalorie, unikających cukru ze względów zdrowotnych. A jednak życie może być słodkie!
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki orkiszowej jasnej
- 50 g mielonych orzechów laskowych
- 125 g zimnego masła
- 50 g ksylitolu/cukru
- 2 żółtka
- 2 łyżki likieru czekoladowego
- szczypta soli
Nadzienie czekoladowe:
- 50 g ciemnej gorzkiej czekolady (70% kakao)
- 50 g masła
- 20 g kakao
- 2 jajka S
- 50 g ksylitolu/cukru
- 30 g tłustej śmietany
- 20 g posiekanych orzechów laskowych
Dodatkowo:
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 gruszki
- 2 łyżki dżemu morelowego
Wykonanie:
- mąkę, mielone orzechy, ksylitol, likier czekoladowy, żółtka i pokrojone masło w małe kawałeczki umieścić w misie robota i zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię i przez godzinę schłodzić w lodówce
- w międzyczasie masło, kakao i posiekaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej
- jajka z ksylitolem (ksylitol wcześniej zmielić na puder) ubić na puszysty kogel-mogel. Do jajek wmieszać masę czekoladową, śmietanę, likier i posiekane orzechy laskowe. Zapomniałam wmieszać orzechy do masy, dlatego rozsypałam je na górze. Wersja z orzechami w środku była smaczniejsza
- formę na tartę (35 × 13 cm) lub okrągłą o średnicy 24 cm wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować między dwoma płatami folii spożywczej, następnie ułożyć na blaszce. Podziurkować widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 190`C 15 minut
- w międzyczasie obrać gruszki, wykroić gniazda nasienne i skropić je sokiem z cytryny, by nie ściemniały
- część masy czekoladowej rozłożyć na podpieczonym spodzie, ułożyć gruszki, następnie rozłożyć pozostałą masę. Piec w 160`C 40 minut
- dżem morelowy podgrzać z sokiem z cytryny i posmarować upieczone gruszki
SMACZNEGO!
Inspiracja: Essen & Trinken 10/2015
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂