Dietetyczne, słodkie, orkiszowe gofry bez cukru

Lato to najlepszy czas na gofry. I to nie tylko dlatego, że kojarzą się z nadmorskimi kurortami, ale najsmaczniejsze są ze świeżymi owocami lata.

Takie jak te, lekkie, zwiewne idealne na letnie upalne dni. Dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej i użyciu maślanki są wyjątkowo chrupiące. Zamiast cukru użyłam stewii i kapitalnie się tu sprawdziła. Jakiś czas temu sporo eksperymentowałam ze stewią. Wyniki eksperymentów były rozmaite, najczęściej niesatysfakcjonujące. W pieczonych ciastach z jej udziałem wyczuwalny był posmak stewii i psuł końcowy efekt wypieku. Gofrom natomiast dodaje tylko słodyczy, czyli słodzik spisał się super.

By cały deser pozostał bezcukrowy i jogurt grecki również posłodziłam stewią. I tu stewia sprawdziła się doskonale. Wniosek nasuwa się sam, stewia nie lubi długiego pieczenia. W gofrach i deserach na zimno sprawdza się za to znakomicie. Wyszło smacznie i bardzo dietetycznie.

Składniki na 8 sztuk:

  • 145 g mąki orkiszowej jasnej-630 (1 szklanka)
  • 65 g mąki ziemniaczanej- 2 czubate łyżki
  • 3/4 szklanki maślanki lub kefiru
  • 1/4 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 40 ml oleju
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 12 kropli stewii
  • *3 krople stewii to 1 kostka cukru

Dodatkowo:

  • jogurt grecki
  • owoce jagodowe
  • kilka kropel stewii
  • wiórki kokosowe

Wykonanie:

  • odmierzone porcje mąki umieścić w miseczce. Dodać kefir, olej, mleko, żółtka jaj, sodę i wymieszać na gładką masę bez grudek
  • ubić pianę z białek na sztywno
  • delikatnie przy pomocy szpatułki połączyć ciasto z pianą
  • gofrownicę posmarować cieniutko olejem. Najlepiej małym, włosianym pędzelkiem
  • w zależności od mocy gofrownicy piec 3-7 minut 
  • po upieczeniu delikatnie zdejmować drewnianą łopatką i odkładać gofry na kratkę do wystudzenia
  • jogurt posłodzić stewią do smaku
  • podawać z kleksem jogurtu greckiego. Nałożyć owoce i posypać wiórkami kokosowymi (jeśli wiórki przedtem uprażysz na patelni bez tłuszczu, będą wyjątkowo aromatyczne)
PRZECZYTAJ  Sos ze świeżych leśnych grzybów

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

UWAGI:
Niezależnie jakiej mąki użyjesz, ciasto powinno być dość gęste, wtedy gofry są najbardziej chrupiące.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *