Koktajl z kaszą jaglaną, marchewką i dynią

Koktajl z kaszą jaglaną to smaczna i super zdrowa propozycja na śniadanie. W naszej codziennej diecie dominują pokarmy kwasotwórcze (pieczywo, nabiał, mięso, czarna kawa, słodycze), a ma to niebagatelny wpływ na naszą gospodarkę kwasowo-zasadową. Aby zachować zdrowie i równowagę kwasowo-zasadową powinniśmy zwiększyć w naszej diecie produkty zasadotwórcze. Kasza jaglana jest cudownie zasadotwórcza i pomoże utrzymać zdrowie w dobrej kondycji.

Dzięki zasadowemu odczynowi umożliwia naturalne oczyszczanie organizmu z toksyn. To bogactwo składników mineralnych, jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu. Przyspiesza przemianę materii, a zatem ułatwia odchudzanie. Idealna w sezonie zimowym, ponieważ usuwa nadmiar śluzu z organizmu. Dzięki temu szybciej skończy się katar i kaszel. Poza tym ma właściwości antywirusowe i rozgrzewające, co może znacznie skrócić czas infekcji.

Uwielbiam śniadania w płynie, a dodatek kaszy do porannego koktajlu sprawia, że posiłek jest cięższy i bardzo syty, a koktajl gęsty i kremowy. Dodatkowo wodę możesz zastąpić mlekiem roślinnym, a koktajl będzie jeszcze bardziej pożywny.

Kaszę jaglaną najlepiej ugotować jednorazowo w większej ilości i sukcesywnie zużywać. Kilka dni bez problemu przetrzyma w lodówce.

Składniki:

  • 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 marchewka
  • kawałek dyni
  • 1 szklanka wody mineralnej
  • 1 banan
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 1 plasterek mrożonej cytryny/sok z cytryny

Przygotowanie:

  • kaszę jaglaną ugotować
  • obrać warzywa/owoce i rozdrobnić
  • wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera i zmiksować do pożądanej konsystencji
  • wypić zaraz po przygotowaniu

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *