Natka pietruszki to ogromne bogactwo składników odżywczych i byłoby szkoda nie wykorzystać jej potencjału. Stragany uginają się od warzyw, owoców i wszelkiej zieleniny. W naszej rodzimej kuchni niewiele jest przepisów na wykorzystanie pęczka zielonej natki pietruszki, raczej używany jest jak lekarstwo do posypywania gotowych potraw.
Przepis pochodzi z kuchni arabskiej, to tabbouleh. Znasz może jeszcze inne przepisy? Zawiera o wiele więcej witaminy C niż owoce cytrusowe, spora dawka chlorofilu ma nieocenione właściwości oczyszczające, ponadto żelazo dlatego powinna znaleźć się w diecie osób zmagających się z anemią.
Super propozycja dla fanów zielonych koktajli. Smaczny, kremowy zatem miksuj na zdrowie!
Składniki na 2 porcje:
- 1 pęczek pietruszki
- 1 banan
- 1 jabłko/nektarynka/brzoskwinia
- sok z cytryny
- około 1 szklanki maślanki
- kawałeczek imbiru
- zmielone siemię lniane
Przygotowanie:
- natkę pietruszki dokładnie opłukać, oberwać grube łodyżki i odrzucić
- owoce obrać ze skóry, podzielić na mniejsze cząstki
- przygotowane składniki zmiksować do pożądanej konsystencji
- podawać zaraz po zmiksowaniu ze zmielonym siemieniem lnianym
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂