Koktajl z zielonej pietruszki

Natka pietruszki to ogromne bogactwo składników odżywczych i byłoby szkoda nie wykorzystać jej potencjału. Stragany uginają się od warzyw, owoców i wszelkiej zieleniny. W naszej rodzimej kuchni niewiele jest przepisów na wykorzystanie pęczka zielonej natki pietruszki, raczej używany jest jak lekarstwo do posypywania gotowych potraw.

Przepis pochodzi z kuchni arabskiej, to tabbouleh. Znasz może jeszcze inne przepisy? Zawiera o wiele więcej witaminy C niż owoce cytrusowe, spora dawka chlorofilu ma nieocenione właściwości oczyszczające, ponadto żelazo dlatego powinna znaleźć się w diecie osób zmagających się z anemią.

Super propozycja dla fanów zielonych koktajli. Smaczny, kremowy zatem miksuj na zdrowie!

Składniki na 2 porcje:

  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 banan
  • 1 jabłko/nektarynka/brzoskwinia
  • sok z cytryny
  • około 1 szklanki maślanki
  • kawałeczek imbiru
  • zmielone siemię lniane

Przygotowanie:

  • natkę pietruszki dokładnie opłukać, oberwać grube łodyżki i odrzucić
  • owoce obrać ze skóry, podzielić na mniejsze cząstki
  • przygotowane składniki zmiksować do pożądanej konsystencji
  • podawać zaraz po zmiksowaniu ze zmielonym siemieniem lnianym

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *