Pyszne, bardzo proste ciasto, idealne na upalne dni, pamięta czasy PRL-u, każdy je jadł i każdy uwielbiał. Ciasto prawie z niczego, a jak smakuje! Jest lekkie jak puszek, dlatego najlepiej połączyć je z lekkimi, jagodowymi owocami, z truskawką duet wprost wymarzony.
Spód zrobiłam samodzielnie, a tekstura i smak bardzo przypomina ciasteczka digestive. Oczywiście możesz użyć gotowych ciastek, wtedy ciasto przygotujesz migiem, ale musisz liczyć się z tym, że przyswoisz sporo tłuszczy trans.
Przepis stary jak świat nieco zmodyfikowany znajdzie na powrót wielu wielbicieli.
Składniki na spód:
- 60 g mąki orkiszowej jasnej
- 60 g mąki orkiszowej 2000
- 80 g masła
- 2 łyżki cukru pudru/ksylitolu
- szczypta soli
Składniki na nałożenie:
- 340 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
- 2 galaretki malinowe
- 6 łyżek ksylitolu
- 800 g truskawek
Wykonanie:
- składniki na kruche ciasto, rozkruszyć, zagnieść, uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i umieścić na 30 minut w lodówce. Schłodzonym ciastem wylepić tortownicę o przekroju 23 cm, ponakłuwać widelcem i piec w 200`C przez 20 minut, do zezłocenia
- 2 galaretki malinowe rozpuścić w połowie gorącej wody z przepisu, czyli zamiast w 1000 ml w 500 ml wrzątku. Dodać do wody cukier/ksylitol. Odstawić do przestudzenia
- truskawki umyć, wysypać na papierowy ręcznik, by przeschły. Z truskawek usunąć szypułki. Część truskawek pokroić na mniejsze kawałeczki, resztę przeciąć na pół
- ubić schłodzone przez noc w lodówce mleko skondensowane, następnie do ubitej pianki wlewać wąską strużką schłodzoną galaretkę i ubijać do połączenia
- na dnie tortownicy z upieczonym spodem dookoła rantu ustawić połówki truskawek, zwrócone przeciętą stroną do obręczy tortownicy. Wylać część lekko tężejącej pianki, rozrzucić kawałki pokrojonych truskawek. Następnie wylać resztę pianki. Na górze ułożyć wg własnej fantazji resztę truskawek przecięciem do dołu
- schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂