Zupa pomidorowa z soczewicą jest gęsta, aromatyczna i bardzo sycąca. Idealnie rozgrzewa w pochmurne, dżdżyste jesienne dni. Odpada przy tym odwieczny dylemat pomidorówki — z makaronem, czy z ryżem?
Ta trzecia opcja z czerwoną soczewicą jest i najsmaczniejsza i najzdrowsza. Muszę stwierdzić, że czerwona soczewica i pomidory to przesmaczny duet, warto wypróbować.
Składniki:
- 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
- 1 l bulionu
- 200 ml domowego przecieru pomidorowego/pomidorów z puszki
- 1/2 marchewki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, kurkuma
- 1 łyżka masła klarowanego
- śmietana — opcjonalnie
- zielenina
Przygotowanie:
- obraną posiekaną cebulę i czosnek zeszklić na maśle w garnku, w którym przygotowujesz zupę
- dodaj obraną, pokrojoną w kostkę marchew i przesmaż razem. Zalej bulionem i gotuj kilka minut
- do garnka wlej przecier pomidorowy i gotuj dalej
- w międzyczasie opłucz pod bieżącą wodą na sitku czerwoną soczewicę. Dodaj do garnka i gotuj 15 minut. Na koniec dosmacz solą, pieprzem z młynka
- podawaj ze śmietaną i posiekaną zieloną pietruszką
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂