Zaledwie kilka składników, niewiele pracy, a efekt imponujący. Marchewka — smaczne i zdrowe warzywo w połączeniu z mlekiem kokosowym i sokiem z pomarańczy tworzy egzotyczne trio smakowe. Zupa jest niezwykle aromatyczna, a dzięki dodatkowi mleka kokosowego aksamitnie gładka. Przygotowanie jak każdej zupy krem — expresowe.
Składniki na 4 porcje:
- 500 g marchewek
- 2 cm świeżego imbiru
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki masła ghee
- 1 łyżeczka kurkumy
- 250 ml wywaru z warzyw
- 400 ml mleka kokosowego – 1 puszka
- 200 ml soku z pomarańczy (najlepiej świeżo wyciśniętego)
- sól
Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i podsmażyć na maśle. Obrać marchew i imbir (imbir najłatwiej obiera się łyżeczką). Marchew kroimy w talarki. Dodać do cebuli. Podsmażyć wszystko razem przez kilka minut. W czasie podsmażania dodać kurkumę.
- Zalać bulionem i mlekiem kokosowym. Przykryć. Gotować około 15 minut, aż marchew zmięknie. Dodać sok wyciśnięty z pomarańczy i ewentualnie doprawić do smaku solą. Całość zblendować
- Rozlać do miseczek. Smacznego!
Kilka słów o wartościach odżywczych marchewki. A są one imponujące. To pospolite wydawałoby się warzywo, leczy, odmładza, upiększa, a nawet uszczęśliwia.
- Korzeń MARCHWI ZWYCZAJNEJ (Daucus carota L.) zawiera bardzo dużo karotenu — czyli prowitaminy A, potasu, sodu, wapnia, fosforu, siarki, magnezu, żelaza, manganu, miedzi, cynku, kobaltu i witamin: E, B1, B2, B6, kwasu foliowego, C i pektyn.
- Jest on pełen przeciwutleniaczy, które zapobiegają starzeniu się naszego organizmu. Na szczególną uwagę zasługuje wysoka zawartość karotenu, korzystnie wpływającego na nasz wzrok, wzmacniającego odporność i korzystnie wpływającego na stan i koloryt naszej skóry.
Powszechnie uważa się, że surowa marchew lub świeżo wyciśnięty z niej sok dostarcza naszemu organizmowi najwięcej prowitaminy A. Niestety nasz organizm dużo więcej jej przyswaja z marchwi gotowanej, koniecznie z dodatkiem jakiegokolwiek tłuszczu.
- Według naukowców zjedzenie 1 marchewki dziennie obniża poziom złego cholesterolu, zmniejszając tym samym ryzyko zawału serca o 20 %.
- Zawarta w niej celuloza doskonale wymiata z naszego organizmu cholesterol. Bogactwo wartości odżywczych marchwi działa wzmacniająco i przeciwanemicznie, reguluje pracę żołądka, utrzymuje w zdrowiu wątrobę i reguluje metabolizm.
- Pomaga przy wysokim ciśnieniu,
- Przeciwdziała cukrzycy (surowa!).
Korzeń marchwi gromadzi łatwo toksyny z gleby, dlatego najlepiej kupować ją z upraw ekologicznych. Dostępna jest cały rok, lecz najwartościowsza w okresie od czerwca do października. Jest używana we wszystkich kuchniach świata. Pamiętajmy, by w naszej jej nie zabrakło.
NA ZDROWIE!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂