Czy macie swoje ulubione letnie warzywo? Moim jest cukinia. Bardzo minimalistyczna w smaku, a jaki to smak! Nie może się znudzić, bo stwarza niezliczone możliwości jej przygotowania, łączy się i komponuje smakowo z wieloma innymi warzywami i dodatkami. Choć dla mnie tylko zgrilowana i posypana solą jest już rewelacyjna. Kupuję ją przez cały okrągły rok, ale najsmaczniejsza jest ta wyhodowana samodzielnie w ogrodzie. Właśnie rozpoczęły się cukiniowe żniwa.
W okresie letnim zupa krem z cukinii bardzo często gości na naszym stole. Niezwykle prosta do przygotowania i wyrafinowana w smaku. Dziś w połączeniu z bakłażanem i czarnym sezamem. Co Wam będę pisać, po prostu sami spróbujcie!
Składniki na 4 porcje:
- 2 średnie cukinie
- 1 średnia cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła ghee
- 1 bakłażan
- 2 łyżeczki sezamu
- 1 litr bulionu warzywnego
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Cebulkę i czosnek obrać, pokroić i zeszklić na łyżce masła. Cukinię pokroić w grubą kostkę. Gdy dysponujesz cukinią ciut wyrośniętą, przekrawamy ją wzdłuż na pół i wybieramy ze środka łyżką gąbczastą masę z pestkami. Zużywamy wówczas tylko pozostały miąższ ze skórką. Nigdy nie obieramy cukinii! Cały smak i to, co najlepsze to właśnie jej zielona skóra.
- Do cebuli dorzucić pokrojoną cukinię i krótko obsmażyć. Całość zalać bulionem. Powinien sięgać 2-3 cm ponad cukinię. Wtedy po zmiksowaniu otrzymamy idealną kremową konsystencję. Gotować 15-20 minut.
- W międzyczasie pokroić w kostkę bakłażana i podsmażyć do zrumienienia na patelni na 1 łyżeczce masła ghee. W czasie smażenia posypuję bakłażana solą, puści sok i nie wymaga większej ilości tłuszczu, by się ładnie przyrumienić.
- Zupę zblendować na krem. Na talerzu przybrać podsmażonym bakłażanem i posypać sezamem.
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂