Bardzo lubimy zupy kremy, robię je często, a składnikami są bardzo różne, najczęściej sezonowe warzywa. Do tej pory za najmniej atrakcyjny uważałam krem z brokułów, jak dla mnie mdły i bez smaku. W rankingu zup kremów plasował się na pewno na szarym końcu. Po dzisiejszym eksperymencie nadal nie jest moim ulubionym kremem, ale bardzo zyskał na smaku i chętnie zjadłabym go ponownie.
Może i Tobie przypadnie do gustu to połączenie. Dodałam mleko kokosowe i zieloną pastę curry, której głównym składnikiem jest trawa cytrynowa. Idealne zestawienie smaków na lato.
Składniki:
- 500 g brokuła
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 l bulionu warzywnego
- 250 ml mleka kokosowego
- płaska łyżeczka zielonej pasty curry
- 1 łyżka masła ghee
- sól
Wykonanie:
- cebulę i czosnek obrać, pokroić i zeszklić na 1 łyżce masła ghee w garnku, w którym gotujesz zupę
- brokuła umyć, oddzielić różyczki od głąba i umieścić w garnku
- dolać bulion warzywny i gotować około 5-7 minut. Brokuł powinien być miękki, ale nie rozgotowany
- zblendować całość na gładki krem
- dodać mleko kokosowe, zielone curry. Doprawić ewentualnie solą
- podawać z kleksem mleka kokosowego. Posypałam dodatkowo szczypiorkiem
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂