Z serii błyskawicznych zup kremów — zupa porowo -ziemniaczana. Zimowa, rozgrzewająca, a przy tym lekka i bardzo smaczna. Najlepiej smakuje właściwie bez żadnych dodatków.
Bardzo delikatna w smaku, jednak nie jest mdła. Por z ziemniakiem dopełniają się idealnie. Przy minimum nakładu pracy i przypraw, można uzyskać maximum smaku. Ta zupa potwierdza tylko, że proste jedzenie nie musi być wcale nudne.
Składniki:
- 2-3 pory
- 3 ziemniaki
- 1 cebula
- 2 łyżki masła ghee
- 1 listek laurowy
- 0,75-1 l bulionu warzywnego
- sól
- szczypiorek
Wykonanie:
- Z pora odciąć część z korzeniem i ciemnozielone liście. Przekroić wzdłuż na pół i dobrze wypłukać. Wyciąć z jasnozielonej części kawałek długości około 15 cm i pociąć w bardzo wąziutkie paseczki. Julienne obgotować 2-3 minuty, przelać zimną wodą i odłożyć na bok.
- Pozostały por drobno pokroić.
- Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
- W rondlu rozgrzać masło. Cebulę razem z porem podsmażyć około 3 minut ciągle mieszając. Wlać bulion, dodać ziemniaki, listek laurowy i ewentualnie sól.
- Gotować 20 minut.
- Usunąć listek laurowy i zmiksować całość na gładki krem.
- Zupę rozlać do miseczek.
- Podawać ze szczypiorkiem i wcześniej przygotowanymi paseczkami z pora.
Uwagi:
Podanie zupy można urozmaicić dodatkiem gałki muszkatołowej, kminku, kleksa jogurtu, pieprzu cayenne, czipsa z przyrumienionego boczku lub prażonej cebulki.
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂