Zupa krem porowo — ziemniaczana

Z serii błyskawicznych zup kremów — zupa porowo -ziemniaczana. Zimowa, rozgrzewająca, a przy tym lekka i bardzo smaczna. Najlepiej smakuje właściwie bez żadnych dodatków.

Bardzo delikatna w smaku, jednak nie jest mdła. Por z ziemniakiem dopełniają się  idealnie. Przy minimum nakładu pracy i przypraw, można uzyskać maximum smaku. Ta zupa potwierdza  tylko, że proste jedzenie nie musi być wcale nudne.

Składniki:

  • 2-3 pory
  • 3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła ghee
  • 1 listek laurowy
  • 0,75-1 l bulionu warzywnego
  • sól
  • szczypiorek

Wykonanie:

  • Z pora odciąć część z korzeniem i ciemnozielone liście. Przekroić wzdłuż na pół i dobrze wypłukać. Wyciąć z jasnozielonej części  kawałek długości około 15 cm i pociąć w bardzo wąziutkie paseczki. Julienne obgotować 2-3 minuty, przelać zimną wodą i odłożyć na bok.
  • Pozostały por drobno pokroić.
  • Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
  • W rondlu rozgrzać masło. Cebulę razem z porem podsmażyć około 3 minut ciągle mieszając. Wlać bulion, dodać ziemniaki, listek laurowy i ewentualnie sól.
  • Gotować 20 minut.
  • Usunąć listek laurowy i zmiksować całość na gładki krem.
  • Zupę rozlać do miseczek.
  • Podawać ze szczypiorkiem i wcześniej przygotowanymi paseczkami z pora.

Uwagi:
Podanie zupy można urozmaicić dodatkiem gałki muszkatołowej, kminku, kleksa jogurtu, pieprzu cayenne, czipsa z przyrumienionego boczku lub prażonej cebulki.

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *