Kolejna propozycja zupy kremu z dyni. Dodatek pomidora w znakomity sposób złamał słodycz dyni, a jabłko dodało świeżości i winnego smaku. A jak jabłko, to w naturalny sposób nasunął się pomysł z majerankiem, który kapitalnie łączy się z jabłkiem na wytrawnie. I to właśnie majeranek jest clou tego kremu dyniowego. Zupa jest po prostu pyszna. Bardzo polecam do wypróbowania.
Składniki na 4 porcje:
- 600-700 g dyni Hokkaido lub innej
- 1 jabłko
- 1 cebula
- 1 łyżka masła ghee
- 1 ząbek czosnku
- 600-700 ml bulionu lub wody
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- kilka gałązek majeranku
Wykonanie:
- tym razem dynię upiekłam w piekarniku. Dynię przekroić na pół, pokroić w 2-3 cm kawałki. Usunąć pestki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą i posolić. Dodałam gałązkę rozmarynu. Piec około 20-25 minut w 180°C do miękkości
- obrać cebulę i czosnek. Pokroić w kostkę i przesmażyć na maśle
- jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę. Dorzucić do cebulki z czosnkiem i razem przesmażyć kilka minut
- dołożyć dynię i zalać całość gorącą wodą (bulionem). Zagotować. Wyłowić 2 łyżki jabłuszek do przybrania zupy, resztę zblendować na gładki krem
- doprawić zupę solą, pieprzem, gałką muszkatołową i majerankiem
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂