Zupa krem — dynia, jabłko i majeranek

Kolejna propozycja zupy kremu z dyni. Dodatek pomidora w znakomity sposób złamał słodycz dyni, a jabłko dodało świeżości i winnego smaku. A jak jabłko, to w naturalny sposób nasunął się pomysł z majerankiem, który kapitalnie łączy się z jabłkiem na wytrawnie. I to właśnie majeranek jest clou tego kremu dyniowego. Zupa jest po prostu pyszna. Bardzo polecam do wypróbowania.

Składniki na 4 porcje:

  • 600-700 g dyni Hokkaido lub innej
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła ghee
  • 1 ząbek czosnku
  • 600-700 ml bulionu lub wody
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • kilka gałązek majeranku

Wykonanie:

  • tym razem dynię upiekłam w piekarniku. Dynię przekroić na pół, pokroić w 2-3 cm kawałki. Usunąć pestki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,  skropić oliwą i posolić. Dodałam gałązkę rozmarynu. Piec około 20-25 minut w 180°C do miękkości
  • obrać cebulę i czosnek. Pokroić w kostkę i przesmażyć na maśle
  • jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę. Dorzucić do cebulki z czosnkiem i razem przesmażyć kilka minut
  • dołożyć dynię i zalać całość gorącą wodą (bulionem). Zagotować. Wyłowić 2 łyżki jabłuszek do przybrania zupy, resztę zblendować na gładki krem
  • doprawić zupę solą, pieprzem, gałką muszkatołową i majerankiem

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *