Latem mamy największy dostęp do świeżych warzyw, dlatego warto wykorzystać ich potencjał zdrowotny. Kalafiorowa to jedna z najpopularniejszych zup, dla jednych najsmaczniejsza to ta z dodatkiem makaronu, dla innych z ziemniakami. Ja proponuję zamienić tradycyjne ziemniaki z wysokim IG na bataty (IG=54). IG kalafiora wynosi 21. Wersja zdrowsza, bo mniej kaloryczna i bardzo kolorowa.
Składniki:
- 1 mały kalafior
- 1 batat
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera i pora
- 1/2 kalarepki
- 1,2-1,5 wody
- 1+1 łyżka masła ghee
- 1 łyżka mąki orkiszowej
- natka pietruszki/koperku
- 1 łyżka domowej vegety
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
- marchewkę, pietruszkę, seler i kalarepkę obrać, pokroić w kostkę, pora w pół krążki. Podsmażyć na rozgrzanym maśle w garnku, w którym gotujesz zupę. W międzyczasie obrać batata i pokroić w grubą kostkę i dorzucić do podsmażenia z resztą warzyw. Na końcu dodać różyczki kalafiora
- warzywa zalać wodą, dodać vegetę, sól, pieprz i gotować 15-20 minut. Należy pamiętać, że młode warzywa bardzo szybko są miękkie
- przygotować zasmażkę, by zagęścić zupę. Na małej patelni rozgrzać masło, dodać mąkę i mieszać do spienienia. Wlać zasmażkę do gotującej zupy i powtórnie zagotować. Zdjąć z ognia
- do zupy dodać zahartowaną śmietanę i posiekaną zieleninę
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂