Zapraszam do przygotowania pysznej i super zdrowej zupy ze szpinakiem. Poszłam nieco na łatwiznę i wykorzystałam mrożony szpinak. Wartości odżywcze te same, a pracy dużo, dużo mniej. Wystarczy 30 minut i parująca zupka wjeżdża na stół.
Szczególnie polecam tym, którzy za smakiem szpinaku specjalnie nie przepadają. W tym wydaniu jest ledwie wyczuwalny, w porównaniu ze szpinakową zupą krem gdzie mocno dominuje.
Składniki na 4 porcje:
- 3 ziemniaki
- 2-3 marchewki
- 1 mała pietruszka
- plasterek selera
- kawałek pora
- 10 brykietów szpinaku
- 1-1,2 l bulionu warzywnego
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 2 listki laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki śmietany — opcjonalnie
Przygotowanie:
- warzywa obrać, pokroić w kostkę, pora w pół krążki, czosnek rozdrobnić (ścieram na mini tarce). Szpinak wyjąć z zamrażarki i brykiety pokroić na 4 cząstki. Jeśli chcesz całe listki szpinaku w zupie pozostaw je w całości
- warzywa wrzucić do garnka z roztopionym masłem i podsmażać, aż ziemniaki zapachną
- wlać bulion, dodać szpinak i przyprawy. Gotować 20 minut do miękkości ziemniaków
- skorygować ilość soli. Podawać zabieloną śmietaną
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂