Zupa jarzynowa ze szpinakiem

Zapraszam do przygotowania pysznej i super zdrowej zupy ze szpinakiem. Poszłam nieco na łatwiznę i wykorzystałam mrożony szpinak. Wartości odżywcze te same, a pracy dużo, dużo mniej. Wystarczy 30 minut i parująca zupka wjeżdża na stół.

Szczególnie polecam tym, którzy za smakiem szpinaku specjalnie nie przepadają. W tym wydaniu jest ledwie wyczuwalny, w porównaniu ze szpinakową  zupą krem gdzie mocno dominuje.

Składniki na 4 porcje:

  • 3 ziemniaki
  • 2-3 marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • plasterek selera
  • kawałek pora
  • 10 brykietów szpinaku
  • 1-1,2 l bulionu warzywnego
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki śmietany — opcjonalnie

Przygotowanie:

  • warzywa obrać, pokroić w kostkę, pora w pół krążki, czosnek rozdrobnić (ścieram na mini tarce). Szpinak wyjąć z zamrażarki i brykiety pokroić na 4 cząstki. Jeśli chcesz całe listki szpinaku w zupie pozostaw je w całości
  • warzywa wrzucić do garnka z roztopionym masłem i podsmażać, aż ziemniaki zapachną
  • wlać bulion, dodać szpinak i przyprawy. Gotować 20 minut do miękkości ziemniaków
  • skorygować ilość soli. Podawać zabieloną śmietaną

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *