Zupa jagodowa — chłodnik jagodowy

Najzdrowsze owoce lata — czarne jagody vel borówki można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Dzisiejszy przepis zachwyci miłośników zup owocowych, niestety obecnie trochę już zapomnianych.

Bardzo prosta do przygotowania, smakuje i na ciepło, i z lodówki jako chłodnik. Idealny posiłek na gorące dni lata. Najsmaczniejsza z makaronem i śmietaną. Zupa jak deser, zapraszam do przepisu!

Składniki na 3 porcje:

  • 2 szklanki czarnych jagód
  • około 1 l wody
  • 1 łyżka mączki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • ziarenka z 1 laski wanilii — opcjonalnie
  • 4 łyżki cukru
  • kwaśna śmietana
  • ulubiony ugotowany makaron

Przygotowanie:

  • jagody przebrać i dokładnie umyć. Nastawić do gotowania ulubiony makaron
  • do kubka odlej połowę szklanki wody i wymieszaj z mączką ziemniaczaną. Resztę wody zagotuj, dodaj jagody i gotuj przez 5-7 minut. Dodaj ziarenka wyskrobane z laski wanilii, cukier, sól i sok z cytryny
  • na końcu wlej do zupy dokładnie rozmieszaną mączkę ziemniaczaną i mieszaj do zagotowania
  • na gorąco podawaj z przygotowanym makaronem i kleksem śmietany

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *