Najzdrowsze owoce lata — czarne jagody vel borówki można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Dzisiejszy przepis zachwyci miłośników zup owocowych, niestety obecnie trochę już zapomnianych.
Bardzo prosta do przygotowania, smakuje i na ciepło, i z lodówki jako chłodnik. Idealny posiłek na gorące dni lata. Najsmaczniejsza z makaronem i śmietaną. Zupa jak deser, zapraszam do przepisu!
Składniki na 3 porcje:
- 2 szklanki czarnych jagód
- około 1 l wody
- 1 łyżka mączki ziemniaczanej
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
- ziarenka z 1 laski wanilii — opcjonalnie
- 4 łyżki cukru
- kwaśna śmietana
- ulubiony ugotowany makaron
Przygotowanie:
- jagody przebrać i dokładnie umyć. Nastawić do gotowania ulubiony makaron
- do kubka odlej połowę szklanki wody i wymieszaj z mączką ziemniaczaną. Resztę wody zagotuj, dodaj jagody i gotuj przez 5-7 minut. Dodaj ziarenka wyskrobane z laski wanilii, cukier, sól i sok z cytryny
- na końcu wlej do zupy dokładnie rozmieszaną mączkę ziemniaczaną i mieszaj do zagotowania
- na gorąco podawaj z przygotowanym makaronem i kleksem śmietany
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂