Zupa grzybowa, najbardziej aromatyczna ze wszystkich zup, a przygotowana z suszonych grzybów podwójnie uwodzi i aromatem, i smakiem. Dodatkowo wzbogaciłam ją porcja mrożonych borowików. Z dodatkiem ziemniaków i makaronu jest bardzo pożywna i syta, idealna na zimową porę. Jeśli tylko masz pod ręką porcję suszonych grzybów, koniecznie ją przygotuj! Nigdzie nie zjesz tak pysznej zupy, musisz ją zrobić sama!
Składniki:
- 2-2.5 dkg suszonych grzybów
- 300 g mrożonych borowików
- 3 marchewki
- 3 ziemniaki
- 1 cebula
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1/4 pora
- 2 łyżki masła ghee
- sól
- pieprz
- 2 listki laurowe
- 4-5 kulek ziela angielskiego
- 1-1.5 l bulionu warzywnego
- śmietana
- makaron — opcjonalnie
Wykonanie:
- grzyby dokładnie umyć, namoczyć na noc w zimnej wodzie
- warzywa obrać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, również pokroić
- w garnku, w którym gotujesz zupę zeszklić cebulę, dodać wszystkie pokrojone warzywa z ziemniakami i przesmażyć krótko razem. Dolać bulion i przecedzoną przez sito wodę z moczenia grzybów. Dodać pokrojone, namoczone, suszone grzyby na mniejsze kawałki i przyprawy. Dorzucić pokrojone mrożone grzyby. Gotować do miękkości około 25 minut
- przed podaniem wymieszać z zahartowaną śmietaną. Posypać posiekaną natką zielonej pietruszki
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Uwagi:
Jeśli do zupy używasz świeżych grzybów, należy je wcześniej przesmażyć razem z cebulą
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂