Zoodles, czyli zucchini noodles — cukiniowy makaron. Świeży, lekki, chrupiący i bez węglowodanów. To makaronowa wersja dla dbających o zdrowie, dobrą formę i kondycję. Danie pełne koloru i smaku oraz wartości odżywczych.
To cudo wyczarujesz w mgnieniu oka dzięki temperówce do warzyw (spiralnicy, spiralizerowi). Możesz pociętą cukinię zblanszować (obgotować przez kilka minut), podsmażyć na patelni lub podać surową. Tak właśnie zrobiłam, tylko wcześniej posoliłam zielone wstążki, by nieco zmiękły.
Do cukiniowego makaronu dodaj ulubiony sos i danie na lato gotowe!
Składniki:
- 3-4 małe cukinie
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 400 g krojonych pomidorów z puszki
- 2 łyżki oliwy
- płatki chili
- szczypta cukru
- oregano
- jogurt grecki
Wykonanie:
- cukinię umyć, obciąć piętki i przepuścić przez spiralizer. Posolić, wymieszać i odstawić, by puściła wodę
- cebulę i czosnek obrać, następnie pokroić w drobną kosteczkę. Zezłocić na patelni, dodać pomidory oraz przyprawy i dusić około 10 minut
- cukinię odsączyć, ułożyć na talerzu, można przeciąć w kilku miejscach, aby ułatwić jedzenie. Na cukinię wyłożyć sos i kleks jogurtu
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂