Kurkuma — prawdziwy cud natury, zimą najlepsze remedium na choroby przeziębieniowe. Pij koktajle z kurkumą, a wzmocnisz odporność. Kurkumina, aktywny składnik kurkumy to najsilniejszy z przeciwutleniaczy, który odpowiada za jego niesamowite właściwości zdrowotne. Ma silne działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i oczyszczające. Nie tylko oczyszcza krew, ale wspomaga pracę wątroby i= trzustkę. Warto po nią sięgać jak najczęściej. Świetnie smakuje, a wspaniały słoneczny kolorek bardzo poprawia nastrój i działa niezwykle energetyzująco. Dodatek odrobiny zmielonego pieprzu ułatwi przyswojenie dobroczynnych właściwości z kurkumy. Do przygotowania koktajlu użyłam świeżego korzenia kurkumy. Warto do obierania założyć gumowe rękawiczki, bo niemiłosiernie barwi na żółto.
Składniki na 2 porcje:
- 1 duża pomarańcza
- 1 jabłko
- 1 banan
- 1 kłącze kurkumy
- 3- cm kawałek imbiru
- 1 szklanka wody mineralnej
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 2 plasterki mrożonej cytryny – opcjonalnie
- szczypta czarnego pieprzu
Wykonanie:
- obrać owoce, imbir i kurkumę
- na dno blendera wlać wodę, dopełnić pokrojonymi na mniejsze kawałkami owoców i zblendować do pożądanej konsystencji. Wypić po przygotowaniu
NA ZDROWIE!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂