Ziołowe bułeczki pełnoziarniste

Pełne błonnika, syte i bardzo zdrowe bułeczki, w całości upieczone z mąki pełnoziarnistej. Bardzo proste w wykonaniu i aromatyczne dzięki sporemu dodatkowi ziół. Upiekłam je na próbę z małej porcji mąki, bo nie za bardzo dowierzałam, że będą smaczne.

Są smaczne i właściwie nie trzeba do nich żadnych dodatków. Smaczne z samym masełkiem lub serkiem topionym. Będą pulchne, tylko potrzebują czasu, żeby wyrosnąć.

Składniki na 6 dużych lub 12 małych bułek:

  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • do 150 ml letniej wody
  • 1,5 łyżeczki suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 25 ml oleju lub masło
  • zioła-melisa, oregano lub każde inne, jak najwięcej
  • 2 łyżki mleka do posmarowania

Wykonanie:

  • wymieszać mąkę z wodą, dodać sól i drożdże. Ciasto przykryć i pozostawić na 30 minut
  • ciasto ponownie zagnieść, dodać posiekane zioła i rozpuszczony olej lub masło i pozostawić na następne 30 minut
  • formować małe bułeczki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić 20 minut do napuszenia
  • bułeczki posmarować letnim mlekiem, naciąć (nacięłam nożyczkami) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 225°C. Zaparować  piekarnik, by bułeczki miały chrupiącą skórkę. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec 20 minut
  • studzić na kratce

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *