Pełne błonnika, syte i bardzo zdrowe bułeczki, w całości upieczone z mąki pełnoziarnistej. Bardzo proste w wykonaniu i aromatyczne dzięki sporemu dodatkowi ziół. Upiekłam je na próbę z małej porcji mąki, bo nie za bardzo dowierzałam, że będą smaczne.
Są smaczne i właściwie nie trzeba do nich żadnych dodatków. Smaczne z samym masełkiem lub serkiem topionym. Będą pulchne, tylko potrzebują czasu, żeby wyrosnąć.
Składniki na 6 dużych lub 12 małych bułek:
- 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- do 150 ml letniej wody
- 1,5 łyżeczki suchych drożdży
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 25 ml oleju lub masło
- zioła-melisa, oregano lub każde inne, jak najwięcej
- 2 łyżki mleka do posmarowania
Wykonanie:
- wymieszać mąkę z wodą, dodać sól i drożdże. Ciasto przykryć i pozostawić na 30 minut
- ciasto ponownie zagnieść, dodać posiekane zioła i rozpuszczony olej lub masło i pozostawić na następne 30 minut
- formować małe bułeczki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić 20 minut do napuszenia
- bułeczki posmarować letnim mlekiem, naciąć (nacięłam nożyczkami) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 225°C. Zaparować piekarnik, by bułeczki miały chrupiącą skórkę. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec 20 minut
- studzić na kratce
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂