Pasternak to delikatne w smaku i naszpikowane wartościami odżywczymi warzywo, które nie należy niestety u nas do najpopularniejszych. w Niemczech jest bardzo popularny i dużo łatwiej go kupić niż pietruszkę. Warto włączyć je do diety, szczególnie w wersji na surowo.
Pasternak jest bogaty w witaminę C, A, E i witaminy z grupy B. To dobre źródło potasu, żelaza i wapnia i fosforu. Reguluje metabolizm i usprawnia pracę jelit oraz zapewnia uczucie sytości dzięki sporej zawartość błonnika.
Koktajl z dodatkiem pasternaku to prawdziwa bomba witaminowa i jest pyszny, po prostu zmiksuj i pij na zdrowie! Polecam!
Składniki na 2 porcje:
- 1 korzeń pasternaku
- 1/4 ananasa
- 1 banan
- 1 jabłko
- 200 ml wody mineralnej
- 2 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego
Przygotowanie:
- pasternak i owoce obrać ze skórki i pokroić na mniejsze cząstki. Umieścić w kielichu blendera i zmiksować do pożądanej konsystencji
- wypić zaraz po przygotowaniu z siemieniem lnianym
NA ZDROWIE!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂