Ziemniaki „jak z ogniska” – to jeszcze jeden smaczny sposób na ziemniaki z piekarnika. Rzeczywiście do złudzenia przypominają te wyjęte z ogniskowego popiołu nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Skorupkę zawdzięczają otoczce z mąki, ogniskowy smak dodatkowi wędzonej soli i wędzonej papryce.
Nareszcie miałam sposobność wypróbować wędzoną sól kupioną już jakiś czas temu. Szczypta wystarczy, by nadać ziemniakom fantastyczny dymny aromat. Polecam do wypróbowania!
Składniki:
- około 600 g średnich ziemniaków
- 2 łyżki mąki
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki soli wędzonej
- 0,5 łyżeczki wędzonej papryki
Wykonanie:
- ziemniaki dokładnie wyszorować i jeszcze wilgotne obtoczyć w mieszance mąki z solą i papryką. Nadmiar strzepnąć
- ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 200`C około 45 minut. Oczywiście, przy większych ziemniakach czas pieczenia odpowiednio się wydłuży. Można sprawdzić wykałaczką, czy są miękkie w środku. Podałam ze śledziem z zalewy octowej. Było pysznie!
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂