Zielone szparagi z sosem mornay

Sezon szparagowy w pełni, a najlepiej smakują szparagi z dodatkiem odpowiedniego sosu, który podkreśli ich smak. Najprostszy jest biały, delikatny w smaku sos beszamelowy, wywodzący się z kuchni francuskiej. 

Na bazie sosu beszamelowego możesz przygotować bardziej wyrazisty w smaku sos mornay, z dodatkiem ziół i utartego sera.

Składniki:

  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 250 ml mleka
  • dowolny ser (u mnie parmezan)
  • 2 łyżki posiekanych ziół (np. tymianek i oregano)
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • 1 pęczek zielonych szparagów – 500 g

Przygotowanie:

  • szparagi umyj, odłam zdrewniałe końcówki i ugotuj w osolonej wodzie przez około 8 minut 
  • w rondelku roztop masło, dodaj mąkę i mieszaj, aż powstanie jasna zasmażka
  • powoli wlewaj zimne mleko, cały czas mieszając trzepaczką balonową, aż się całość zagotuje. Sos będzie powoli gęstniał
  • dodaj sól, pieprz. posiekane zioła i starty na tarce ser
  • podawaj od razu z ugotowanymi szparagami. Sos nie nadaje się do odgrzewania. Podana ilość wystarcza na 500 g szparagów

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *