Sezon szparagowy w pełni, a najlepiej smakują szparagi z dodatkiem odpowiedniego sosu, który podkreśli ich smak. Najprostszy jest biały, delikatny w smaku sos beszamelowy, wywodzący się z kuchni francuskiej.
Na bazie sosu beszamelowego możesz przygotować bardziej wyrazisty w smaku sos mornay, z dodatkiem ziół i utartego sera.
Składniki:
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- 250 ml mleka
- dowolny ser (u mnie parmezan)
- 2 łyżki posiekanych ziół (np. tymianek i oregano)
- sól, pieprz
- sok z cytryny
- 1 pęczek zielonych szparagów – 500 g
Przygotowanie:
- szparagi umyj, odłam zdrewniałe końcówki i ugotuj w osolonej wodzie przez około 8 minut
- w rondelku roztop masło, dodaj mąkę i mieszaj, aż powstanie jasna zasmażka
- powoli wlewaj zimne mleko, cały czas mieszając trzepaczką balonową, aż się całość zagotuje. Sos będzie powoli gęstniał
- dodaj sól, pieprz. posiekane zioła i starty na tarce ser
- podawaj od razu z ugotowanymi szparagami. Sos nie nadaje się do odgrzewania. Podana ilość wystarcza na 500 g szparagów
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂