Szparag i jajko to połączenie smakowe — idealne. Nadaje się zarówno na wykwintne śniadanie, jak i lekki posiłek obiadowy.
Nazwa szparaga pochodzi z języka greckiego asparagus, czyli młody pęd. Karierę szparaga rozpoczęli 4500 lat temu Rzymianie. To właśnie z Włoch szparag wyruszył na podbój Europy. Tak przywędrował do Niemiec.
Dziś Niemcy są największymi wielbicielami szparagów w Europie.
To one wiosną obejmują panowanie na tutejszych stołach. Przyznam się szczerze, że dopiero zamieszkawszy za zachodnią granicą, szparagi zaczęły pojawiać się i w moim menu. Trudno tu się im oprzeć, bo są wszechobecne. „Budki” ze szparagami wyrastają jak grzyby po deszczu. Tu można kupić najświeższe szparagi prosto z plantacji. Kupimy jednocześnie odpowiedni gatunek Rislinga komponujący się ze smakiem szparagów. Asortyment budki za niedługo powiększy się o truskawki prosto z plantacji wraz z malinami.
Niemcy są największym producentem szparagów w Europie. Plantacje szparagów obejmują 18.000 ha. Światowym liderem w ich uprawie są jednak Chiny. Bardzo popularne w Niemczech są festyny na cześć tego warzywa. W mieście Meinheim podczas ostatnich dwóch tygodni maja odbywa się Spargelfest, który przyciąga rzesze „szparagożerców”. Jak bardzo Niemcy rozsmakowali się w szparagach, świadczy fakt, że nazywają je „białym złotem”.
Jak kupować szparagi?
Główka szparaga musi być zwarta i zamknięta, najlepiej jednak obejrzeć miejsce cięcia szparaga. Nie może ono być suche, zwiędnięte, ani ściemniałe. Szparag musi być jędrny i soczysty, wtedy na pewno jest świeży. Próba paznokcia może okazać się najszybsza i najskuteczniejsza. Gdy usłyszymy skrzypienie, pocierając szparag o szparag, też możemy być pewni ich świeżości.
Składniki na 2 porcje:
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 3-4 jajka
- sól, pieprz
- szczypiorek
- 3 łyżki masła ghee
- 2 łyżki tartego parmezanu
Wykonanie:
- Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce.
- Wodę solimy, dodajemy odrobinę cukru i kawałeczek masła. Gotujemy szparagi około 4 minut, w małej ilości wody tak by główki nie były zanurzone.
- Jajka smażymy na wolnym ogniu, tak by żółtko w środku było płynne, doprawiając do smaku solą i pieprzem oraz obficie posypując szczypiorkiem.
- Układamy na talerzu szparagi, polewamy roztopionym masłem, posypujemy startym parmezanem. Podajemy z usmażonym jajkiem i grzankami.
Smacznego!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂