Nareszcie są! Zielone szparagi, moje ulubione. Kuszą swoim smakiem i niebywale prostym sposobem przygotowania. Zielonych szparagów nawet nie trzeba obierać, odłamujemy tylko zdrewniałe końcówki.
Nie będę przekonywać, że warto je jeść, tylko zapraszam na smakowity wiosenny obiad — zielone szparagi z młodymi ziemniaczkami, sadzonym jajkiem i przepysznym dipem jogurtowym z czosnkiem niedźwiedzim.
Dip na bazie jogurtu doprawiony miodem i musztardą z posiekanymi listkami czosnku niedźwiedziego jest rewelacyjny, do tego bardzo fit. Nie ma porównania z kalorycznym, szparagowym klasykiem, sosem holenderskim.
Zapraszam na szparagową ucztę!
Składniki:
- 500 g zielonych szparagów
- sól
- pieprz
- 1 łyżka masła klarowanego
- 100 ml białego wina
Składniki na dip jogurtowy:
- 200 g jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- sól
- pieprz
- listki czosnku niedźwiedziego
Wykonanie:
- jogurt wymieszać z musztardą, miodem, solą i pieprzem. Na koniec wmieszać umyte, wysuszone i posiekane listki czosnku niedźwiedziego (ogonki oderwać). Odstawić do schłodzenia
- szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki i osuszyć na papierowym ręczniku. Na patelni rozgrzać masło, ułożyć szparagi, oprószyć solą i pieprzem, następnie podsmażyć przez kilka minut. Podlać białym winem, przykryć patelnię pokrywką i dusić pod przykryciem około 8 minut
- w międzyczasie ugotować ziemniaki i przygotować jajka sadzone
- podawać szparagi z dipem jogurtowym, młodymi ziemniaczkami i sadzonym jajkiem
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂