Zapiekanka ziemniaczana z boczniakami

Sezon grzybowy dopiero przed nami, ponieważ jednak upolowałam boczniaki przygotowałam na obiad pyszną zapiekankę ziemniaczano-boczniakową. Niewiele znam przepisów z wykorzystaniem boczniaków, także ochoczo  wypróbowałam ten znaleziony w „Kuchni smakosza — ziemniaki” Mattiasa F. Mangolda.

Warto włączyć je do diety nie tylko ze względu na walory smakowe. To bardzo zdrowe grzyby. Zapiekanka była wyśmienita, a przepis bardzo polecam!

Składniki:

  • 750 g zwięzłych ziemniaków
  • 400 g boczniaków
  • 100 g czerstwego chleba
  • mały pęczek pietruszki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 30 ml oliwy
  • sól, pieprz
  • 200 g parmezanu lub gruyere
  • tłuszcz do formy

Wykonanie:

  • ziemniaki obrać i pokroić w talarki o grubości około 3 mm. Grzyby oczyścić papierowym ręcznikiem, odciąć trzonki, odrzucić. Rozgrzać piekarnik do 200`C
  • chleb pokroić w kostkę, lekko podsmażyć na patelni bez tłuszczu. Pietruszkę opłukać. Osuszyć i drobno posiekać. Obrać i posiekać czosnek. Podsmażone kostki chleba z czosnkiem, pietruszką i olejem zblendować na pastę
  • naczynie do zapiekania natłuścić. Układać naprzemiennie warstwy ziemniaków, grzybów i pasty z pieczywa, każdą warstwę doprawić solą i pieprzem. Na końcu posypać starym serem
  • piec w piekarniku około 45 minut

SMACZNEGO!

Uwagi:
Prawdziwy ser gruyere, parmezan czy pecorino to jedyne gatunki serów, jakie można wykorzystać do tej potrawy — one się nie przypalą. Zapomnij o goudzie albo ementalerze: zapiekanka będzie kleista lub czarna. Prawdziwy ser się topi, a nie pali.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *