Wędzona makrela najczęściej ląduje w paście kanapkowej. Z tej popularnej ryby możesz również wyczarować tani, pożywny i smaczny obiad. Polecam zapiekankę, bez jajek, kubka śmietany, prostą do przygotowania, o wspaniałym smaku i aromacie dymu wędzarniczego.
Składniki:
- 250 g szpinaku
- 800 g ziemniaków
- 1 duża wędzona makrela
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- mleko lub śmietana
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- parmezan
Wykonanie:
- ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie około 20 minut
- szpinak dokładnie wypłukać, odsączyć, odciąć ogonki, pokroić w paski. Obraną cebulę pokroić w piórka. Obrać i posiekać czosnek. Na rozgrzanym tłuszczu zezłocić cebulę i czosnek, dodać posiekany szpinak. Gdy tylko zmniejszy objętość doprawić solą, pieprzem
- wędzoną makrelę obrać ze skóry, wyjąć kręgosłup i usunąć ości
- ziemniaki odcedzić, ubić tłuczkiem, dodać masło i śmietanę. Doprawić gałka muszkatołową
- naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dnie rozłożyć podduszony szpinak, na szpinaku kawałki makreli, następnie równomiernie rozłożyć purée ziemniaczane i posypać je startym na tarce parmezanem. Zapiekać 20 minut w 200`C do zrumienienia
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂